Ratni zločin

Svi bi iz Armije prešli na stranu Odreda El-Mudžahidin

Svjedok je na pitanja tužitelja Sredina Idrizovića odgovorio da je 1. siječnja 1996. organizirana večera na kojoj su bile starješine Odreda i Trećeg korpusa…
Vijesti / Crna Kronika | 29. 05. 2019. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Obrane Sakiba Mahmuljina izjavio je da vjeruje da bi se većina pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” suprotstavila da je Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) preduzela neku akciju protiv njih, objavio je BIRN.

Zaštićeni svjedok S-20 je četvrtog dana svjedočenja rekao da bi, iako se smatrao pripadnikom ABiH, bio na strani Odreda.

''Hvala bogu da se to nije desilo. Mislim da bi bilo krvi do koljena. Vjerojatno bih bio na strani Odreda, vjerujem i većina Bošnjaka'', kazao je svjedok.

Odgovarao je na pitanje sutkinje Mire Smajlović o preprekama za djelovanje ABiH ako se imaju u vidu navodi svjedoka da je 70 posto pripadnika El-Mudžahidina bilo domaće stanovništvo, a 30 posto strani borci.

Na pitanje zbog čega je onda poslije prihvatio odlikovanja i financijsku korist od ABiH, S-20 je odgovorio: ''Zbog zasluga u ratu''.

Dodao je da ne zna zbog čega bi njega netko napadao, ali da bi se branio. Naveo je da, iako su Odred i šira organizacija džemata poštovali šerijat, to ne znači da su kršeni zakoni BiH.

Svjedok je na pitanja tužitelja Sredina Idrizovića odgovorio da je 1. siječnja 1996. organizirana večera na kojoj su bile starješine Odreda i Trećeg korpusa, kao i zapovjednik ABiH Rasim Delić.

On je izjavio da se ne sjeća da je Mahmuljin tada rekao da je Odred El-Mudžahidin jedna od najboljih jedinica ABiH, ali je kazao da smatra da su bili najbolja jedinica. Napomenuo je da je većina stranih boraca napustila BiH nakon te večere.

Mahmuljina, bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa ABiH, optužnica tereti da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

S-20 je potvrdio da su pripadnici Odreda izviđali lokalitet Paljenika 93 dana prije početka operacije na Vozuću 10. rujna 1995. godine. On se složio sa tužiocem da se to poklapa sa naredbom Mahmuljina od 2. lipnja 1995. o pretpočinjavanju Odreda El-Mudžahidin 35. diviziji i izviđanju Paljenika kao jednom od zadataka.

Svjedok je rekao da mu nije bilo poznato da je Odred uzeo 66 zarobljenika iz rejona Kesten, kao što se navodi u izvještaju od 11. rujna.

Prema svjedoku, Muatez, vojni zapovjednik u Odredu, strogo je zabranjivao da bilo tko postupa prema zarobljenicima osim onih koji su za to zaduženi.

Ponovio je kako se ova jedinica smatrala nezavisnom, da nisu ABiH predavali ratni plijen, kao ni dostavljali podatke o svim svojim pripadnicima. Kazao je da im je Muatez davao vojne zadatke, ali da ne zna da li je on usmeno ili pismeno kontaktirao s nekim u vezi s određenim naređenjima.

Kopirati
Drag cursor here to close