Porazne brojke

Svaka druga žena sa invaliditetom bila izložena nekom obliku nasilja

''Sve ostaje deklarativno, a zakonska rješenja ne spominju isključivo žene s invaliditetom nego kao ženu nad kojom je izvršena diskriminacija'', pojasnila je.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 07. 2019. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ženska Posla / Nasilje nad ženama

"Nasilje nad ženama s invaliditetom, društveno nevidljiv problem", naziv je okruglog stola koji je danas u Tuzli organiziralo Udruženja "Lotosice" s ciljem poboljšanja kvaliteta života žena sa invaliditetom.

Direktorica Udruženja "Lotosice" Enisa Bratanović kazala je da iako su do danas mnogi projekti o ovom problemu realizirani u Bosni i Hercegovini, on je nažalost i dalje prisutan.

''Sve ostaje deklarativno, a zakonska rješenja ne spominju isključivo žene s invaliditetom nego kao ženu nad kojom je izvršena diskriminacija'', pojasnila je.

Za ovu kategoriju društva uporište za svoja prava najviše pronalaze unutar odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija za zaštitu osoba sa invaliditetom koja ističe potrebu zaštite žene sa invaliditetom.

Video: Svaka druga žena sa invaliditetom bila izložena nekom obliku nasilja

Socijalna radnica u Informativnom centru za osobe sa invaliditetom "Lotos" Sandra Marković istaknula je problem nepostojanja statističkih podataka o broju žena sa invaliditetom koje su preživjele nasilje.

Međutim, dodaje, svjetske organizacije koje su radile ovakva istraživanja pokazuju da su žene sa invaliditetom dvostruko više izložene nasilju nego žene bez invaliditeta.

Iznijela je podatak da je svaka četvrta žena bez invaliditeta suočena s nekim oblikom nasilja te se iz tog podatka može izvući zaključak da je svaka druga žena sa invaliditetom doživjela neki oblik nasilja.

Projekt je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a u radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici nadležnih institucija i nevladin sektor koji se bavi ovom problematikom.

Kopirati
Drag cursor here to close