Suđenje za zločine u Konjicu: Slučaj preuzima sutkinja Burzić

Suđenje u ovom predmetu počelo je u veljači 2020. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 02. 2021. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene na području Konjica, vodit će se uz izmjenu predsjedavajuće Sudskog vijeća i uz suglasnost stranaka da se dokazi ne izvode ponovo.

Dalida Burzić postavljena je za novu predsjedavajuću Vijeća, umjesto suca Enide Hadžiomerović.

Tužitelj Igor Dubak i branitelj Davor Šilić, kao i optuženi, usuglasili su se na statusnoj konferenciji da se prihvate ranije izvedeni dokazi. Šilić je napomenuo da su do sada saslušana dva svjedoka i pročitana dva iskaza.

Burzić je rekla da će zbog situacije sa pandemijom naknadno biti zakazan termin ročišta na kojem će biti pročitana optužnica i pozvana dva svjedoka.

Tužitelj Dubak podnio je revidiranu listu svjedoka, čiji je broj smanjen sa 48 na 16.

Burzić je naložila tužitelju da uredi i listu materijalnih dokaza, kao i optužnicu u odnosu na Ramića, protiv kojeg je postupak razdvojen u odnosu na druge optužene iz predmeta "Esad Ramić i ostali".

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog stožera TO-a Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a, piše BIRN. 

Kako je navedeno, tada maloljetni Živak je pretrpio tjelesne i duševne patnje te je nakon toga nekoliko dana mokrio krv.

Na pitanje da li se mogu složiti o određenim nespornim činjenicama, branitelj Šilić je odgovorio da je situacija specifična s obzirom na ulogu njegovog branjenika.

Na ročištu je razgovarano i o zdravstvenom stanju Ramića, koji osiguranje ima u Francuskoj. Optuženi je rekao da mu neće biti problem doći kad god suđenje bude zakazano.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u veljači 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close