Svjedok

Suđenje Čauševiću: Zatvorenik je trebao izaći iz zatvora, ubiti svjedoka i vratiti se?

Tužiteljstvo je ponovo svjedoku predočilo iskaz u kojem je naveo da mu je Čubrilović pričao kako će ga ubiti neki osuđenik koji će samo zbog toga biti pušten iz zatvora, a potom vraćen, na šta je svjedok rekao da nije mislio na taj kontekst.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 11. 2017. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju nekadašnjem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje Kemalu Čauševiću, svjedok Državnog tužiteljstva je ispričao da je dobio prijetnju zbog nesporazuma s optuženim, piše BIRN.

Bogdan Novaković, bivši pomoćnik direktora Uprave za neizravno oporezivanje za carine, posvjedočio je kako su postojale sumnje za utvrđivanje cijena pri uvozu tekstila iz Turske i Kine, jer je nekoliko firmi robu carinilo po niskim, povoljnijim cijenama.

Svjedok se, između ostalog, prisjetio firmi Eko San, Obitex i Janus.

''Te informacije su dolazile od carinika s terena, ali i zemalja izvoznica. Postojala je orijentacijska lista za carinjenje, a za sve robe se utvrđivala stvarna tranzicijska vrijednost'', rekao je svjedok te dodao da ne zna je li Čaušević imao veze s tim.

Tužitelj Mirza Hukeljić je svjedoku predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da je Čaušević mogao usmjeravati određene uvoze na pojedine ispostave i postavljao šefove, što je Novaković potvrdio.

Svjedok je kazao i da mu je Nenad Čubrilović preko informatora prenio Čauševićevu prijetnju, koju je prijavio policiji. Čubrilović je, prema svjedoku, isto u policiji potvrdio, ali nije želio otkriti izvor prijetnje.

Tužiteljstvo je ponovo svjedoku predočilo iskaz u kojem je naveo da mu je Čubrilović pričao kako će ga ubiti neki osuđenik koji će samo zbog toga biti pušten iz zatvora, a potom vraćen, na šta je svjedok rekao da nije mislio na taj kontekst.

''Prijetnja se odnosila na neki moj nesporazum s Čauševićem'', dodao je svjedok.

Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Anesa Sadikovića za davanje dara i drugih oblika koristi.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok je kazao da njemu Čaušević osobno nikada nije prijetio ubojstvom, niti je s optuženim pričao o tome šta mu je Čubrilović rekao. Dodao je i kako je orijentacijska lista za carinjenje donesena prije njegovog dolaska u Upravu za neizravno oporezivanje.

Novaković je kazao da je Čaušević pokušao da ga smijeni, ali je u žalbenom postupku vraćen na mjesto pomoćnika direktora, gdje je ostao do umirovljenja, na što je optuženi rekao da to nije istina.

Drugi svjedok Hazim Mujezinović, nekadašnji šef Carinske ispostave Tešanj, izjavio je da je Čaušević jednom ili dva puta dolazio u ispostavu da bi pitao gdje se nalazi firma ''Bosnaexpress''. Mujezinović je kazao da je optuženog odveo do kapije ove firme.

Kopirati
Drag cursor here to close