Ratni zločin

Suđenje Buzi: Akcijom u Uzdolu zapovijedao  Sefer Halilović

Šefko Hodžić je ispričao da je kao novinar Oslobođenja izvještavao o vojnoj akciji “Neretva 93” kojom je, prema riječima svjedoka, zapovijedao načelnik Stožera Trećeg korpusa Armije BiH Sefer Halilović.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 10. 2018. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločin počinjen u Uzdolu u rujnu 1993. godine, svjedok Obrane izjavio je da je naređenje za odlazak u akciju izdao Sefer Halilović.

Šefko Hodžić je ispričao da je kao novinar Oslobođenja izvještavao o vojnoj akciji “Neretva 93” kojom je, prema riječima svjedoka, zapovijedao načelnik Stožera Trećeg korpusa Armije BiH Sefer Halilović.

Prema Hodžićevim riječima, na Dobrom Polju je održavano više sastanaka u rujnu 1993. u sklopu kojih je Halilović izdavao naređenja zapovjednicima o akciji, a među njima i optuženom Enveru Buzi za odlazak u Uzdol, javlja Birn.

''Dolazimo Halilović i ja na Dobro Polje 13. rujna, kad i Buza tu. Rekao je da nije otišao u akciju kako je trebao jer nije dobio gorivo. Već se počelo govoriti o njegovom strijeljanju jer je prekršio naređenje i da treba ići na Vojni sud. Halilović mu je dao Zićru Suljevića da ide s njim u akciju i mi smo ih ispratili'', naveo je Hodžić.

Prema kazivanju svjedoka, o rezultatima akcije je saznao kada se dan kasnije vratio na Dobro Polje a Halilovićem. Hodžić je rekao da je čuo da je zauzeto selo Uzdol i da se Buzina jedinica povlači jer nije stiglo pojačanje.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalne postrojbe Prozor Armije BiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalne postrojbe su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Hodžić je posvjedočio da je 12. rujna stigla i vijest za Halilovića od Rasima Delića, načelnika Štaba Vrhovnog zapovjesništva Armije BiH u kojoj je pisalo da je akcija ''Neretva 93'' nerealna i da treba da se suzi.

U Buzinu obranu svjedočio je i Selmo Cikotić koji je kazao da je u vrijeme akcije ''Neretva 93'' zapovijedao Operativnom grupom Zapad Trećeg Korpusa Armije BiH.

Ispričao je da je akcijom zapovijedao načelnik Stožera Trećeg korpusa Armije BiH Sefer Halilović kojeg je vidio na jednom sastanku u rujnu 1993. na Dobrom Polju gdje je izdavao naređenja za ovu akciju.

''Na sastanku je Sefer Halilović izdao meni naređenje za moju grupu, ali i Buzi za njegovu, bilo je nekog uvjerenja i rasprave među njima, ali detalji mi nisu poznati'', rekao je Cikotić.

Dodao je da se sjeća da je bilo kašnjenja s izvršenjem zadatka kao i da je Samostalna prozorska postrojba zauzeo Uzdol.

Suđenje će se nastaviti 13. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close