Ima se, može se

Stranačkim novcem vraćao kredit

Uspoređujući datume isplate novca od SKS-a na Radeljašev račun s potraživanjima Sparkasse banke u vezi s nenamjenskim kreditom iz 2011. godine, vještak je utvrdio da je tim sredstvima otplaćivan njegov privatni kredit.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 03. 2018. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kantonalnom sudu u Sarajevu vještak je utvrdio da je optuženi Esad Radeljaš novac dobiven iz proračuna koji je bio namijenjen za financiranje Bosanske stranke (BOSS) koristio za plaćanje kredita, prenosi BIRN

Borislav Dujković, vještak financijske struke, rekao je da je uvidom u dokumentaciju dobivenu od sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva ustanovio da je Esedu Radeljašu u lipnju 2011. godine Sparkasse banka, u kojoj je imao otvoren račun, odobrila kredit u iznosu od 100.000 KM.

U dokumentaciji je dostavljen i zahtjev od 31. 1. 2013. tadašnjeg poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo Eseda Radeljaša, u kojem se traži da se sredstva namijenjena za financiranje političke stranke BOSS ubuduće uplaćuju izravno na privatni račun na njegovo ime.

Uspoređujući datume isplate novca od SKS-a na Radeljašev račun s potraživanjima Sparkasse banke u vezi s nenamjenskim kreditom iz 2011. godine, vještak je utvrdio da je tim sredstvima otplaćivan njegov privatni kredit.

''Tijekom 2013. i 2014. godine SKS je na žiroračun Radeljaša isplatila 114.225,76 KM. Rekonstrukcijom utroška predmetnih sredstava utvrđeno je da su njima izmirivane privatne obveze po dugoročnom kreditu'', kazao je vještak.

Rekao je kako je tijekom ove dvije godine na račun Eseda Radeljaša po osnovu legalnih sredstava, uplaćeno oko 106.000 KM. To su plate, topli obroci, članstvo u povjerenstivma i upravnim odborima te regresi.

Optužnica tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od 2013. do kraja 2014. novac iz proračuna Kantona u iznosu 114.255 KM – namijenjen isključivo za financiranje političke stranke BOSS – usmjerio na privatni račun u banci te je zloupotrebom i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist.

Muhidin Kapo, branitelj Esada Radeljaša, kazao je da ovaj nalaz ne smatra stručnim. Vještak je potvrdio da je neko iz SKS-a morao odobriti isplatu novca na osobni račun Radeljaša.

Osvrćući se na dio nalaza, Kapo je kazao da kvalifikacija da ''novčane transakcije imaju obilježja krivičnog djela pranja novca'' izlaze izvan ovlaštenja vještaka, čime zloupotrebljava svoj položaj.

Zajedno s Radeljašem optuženi su Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad, i općinski službenici Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević. Na teret im se stavljaju zloupotrebe po dodjeli općinskog zemljišta.

Kopirati
Drag cursor here to close