Pitanje je sad

Tko će ukloniti mrtvog psa?

''Zbrinjavanje pasa'', došlo je pod povećalo javnosti 2019. godine, kada je udruga Futura, ispred Mreže Naše društvo, podigla prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i odgovornih u Gradu Mostaru zbog malverzacija s novcem namijenjenim komunalnim
Vijesti / Crna Kronika | 20. 01. 2021. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pas koji je stradao u nesreći koja se u utorak navečer dogodila u Mostaru, uklonjen je s prometnice i bačen je pored ceste, kako njegov leš ne bi ometao promet.

Radnici koji održavaju ceste, leš psa su lopatom uklonili s prometnice, a J.P. Komunalno d.o.o. Mostar koje s Gradom Mostarom ima zaključen Ugovor o održavanju i uređenju javnih površina na području Grada u okviru kojeg je tretiran i način zbrinjavanja pasa lutalica, izgubljenih i napuštenih životinja, trebao je ukloniti stradalog psa.

No i dalje se ne zna gdje se trebaju odlagati leševi stradalih životinja.

Ovo poduzeće i njihovo ''zbrinjavanje pasa'', došlo je pod povećalo javnosti 2019. godine, kada je udruga Futura, ispred Mreže Naše društvo, podigla prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i odgovornih u Gradu Mostaru zbog malverzacija s novcem namijenjenim komunalnim djelatnostima.

''Od svih računa koje smo dobili od Gradske uprave Grada Mostara, najviše zgražavanja izazvali su računi vezano za uslugu zbrinjavanje pasa lutalica. Vrlo dobro znamo tko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi i time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine'', naveli su ranije iz ove udruge.

Marin Bago, ispred spomenutog udruženja, za Bljesak.info rekao je i kako je zanimljivo da su brojke koje su prikazane i iznosi koji su utrošeni iz godine u godinu isti, te da su oba ponuđena scenarija za građane Mostara katastrofa.

''U slučaju da su brojke koje je Grad Mostar predočio točne, znači da mi govorimo o tisuće leševa koji su nezakonito pokopani na Uborku. Zamislite samo što se događa tu s tlom, to je ekološka katastrofa. Postoje posebne dozvole i uvjeti koje bi deponija trebala ispunjavati za odlaganje animalnog otpada a koje oni nemaju'', objašnjava Bago i dodaje kako su iz ovih razloga uputili i poziv Inspekciji koja bi trebala izvršiti nadzor nad ovom deponijom i zatvoriti je.

Iz JP Deponija su nam tada rekli kako su oni poduzeće koje upravlja sanitarnom deponijom i stoga ne vrši zbrinjavanje animalnog i medicinskog otpada, no da ipak vrše i zbrinjavanje uginulih pasa. Groblje pasa prekriveno krečom

''JP Deponija d.o.o. Mostar je poduzeće koje upravlja sanitarnom deponijom i stoga ne vrši zbrinjavanje animalnog i medicinskog otpada. Što se tiče odlaganja eutanaziranih pasa situacija je sljedeća: Na osnovu veterinarskog dokumenta o eutanaziji pasa, koji izdaje Veterinarska stanica Mostar, vrši se zbrinjavanje pasa, ali ne na prostoru gdje se odlaže ostali komunalni otpad tj. na odlagališnim plohama. Naime, eutanazirani psi se odlažu, odnosno zatrpavaju u tzv. groblje za pse u posebno izdvojenom prostoru, van odlagališnih ploha, na dubini od tri metra, a zatim se vrši prekrivanje krečom i zemljom'', govore za Bljesak.info iz ovog poduzeća.

Na naš upit o broju smještenih leševa na tom 'groblju za pse' iz ovog poduzeća nismo dobili nikakav odgovor 2019. godine.

Iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara su nam tada potvrdili kako Grad ima ugovor s JP Komunalnim poduzećem za poslove odlaganja animalnog otpada no nisu željeli komentirati informaciju da se otpad odlaže na deponiju koja nema dozvolu za odlaganje animalnog otpada.

''Grad Mostar godišnje izdvaja oko 120 000 KM za usluge zbrinjavanja pasa lutalica. Imamo ugovor s JP Komunalnim poduzećem za te poslove. Računi koji su prezentirani su računi koje je JP deponija ispostavilo JP Komunalno za spomenute usluge'', rečeno je 2019. godine za Bljesak.info iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara čiji je šef, Stjepan Šaravanja, jedan od pet osoba protiv kojih su aktivisti Udruge Futura podnijeli kaznene prijave SIPA-i, Tužiteljstvu HNŽ i MUP-u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close