Nevesinje

Starica poginula paleći korov

Prema podacima policije, nastradala je žena starije dobi, a požar je izbio tijekom paljenja korova.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 03. 2019. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija Republike Srpske evidentirala je u četvrtak 11 prijava o požarima na otvorenom u kojima je jedna osoba iz Nevesinja izgubilla život te je pričinjena značajna materijalna šteta, potvrđeno je Srni u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Prema podacima policije, nastradala je žena starije dobi, a požar je izbio tijekom paljenja korova. 

U MUP-u RS-a navode da dobivaju sve veći broj prijava požara na otvorenom i da su i svi koju su u četvrtak evidentirani nastali uslijed nepažnje prilikom paljenja korova.

''Dva požara ugrozila su visoke šume, izgorjelo je više pomoćnih objekata, 40 sadnica voća, 13 košnica, lagerovani i dijelom ugrađeni pragovi na pruzi i optički kabel na dalekovodu'', istaknuli  su u MUP-u.

Iz MUP-a su ponovno apelirali da građani korov i drugi gorivi materijal prilikom uređenja imanja spaljuju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolirati i kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju, te da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene tvari kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122, a savjet građanima je da nikako sami ne pokušavaju ugasiti požar, nego da pozovu pomoć, javlja Srna.

''Podsjećamo građane da je paljenje vatre na otvorenom prostoru bez poduzimanja adekvatnih mjera zaštite prekršajno sankcionirano, dok je nesavjesno postupanje prilikom paljenja vatre na otvorenom, odnosno izazivanje požara, obilježje više kaznenih djela - paljevina, izazivanje požara, izazivanje opće opasnosti, koja su po Kaznenom zakonu Republike Srpske kažnjiva kaznama zatvora do osam godina, a ukoliko su nastupile teže posljedice po osobe i imovinu, i do 12 godina zatvora'', istaknuli su u MUP-u RS-a.

MUP Republike Srpske će u okviru svojih ovlasti poduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koje su izazavala požare i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close