Policija ove zemlje

Stanje zadovoljavajuće iako je povećan broj prekršaja za 114 posto?!

Stanje je, kako navode policajci, zadovoljavajuće iako su predočeni podaci o povećanju prekršaja, osim onih prometnih.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 09. 2020. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje sigurnosti u Federaciji BiH u prvih osam mjeseci 2020. godine može se definisati kao zadovoljavajuće'', navodi se u izvješću sa sastanka Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i policijskih ravnatelja kantonalnih ministarstava unutarnjuh poslova.

Stanje je, kako navode, zadovoljavajuće iako su predočeni podaci o povećanju prekršaja, osim onih prometnih.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, u onosu na isto razdioblje lani, zabilježeno povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 21 djelo ili više za 0,28% te povećanje broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 8.337 prekršaja ili više za 114,42%. Broj napada na policijske službenike je povećan za 2 napada ili za 5%, navedeno je.

Broj prometnih nesreća manji je u spomenutom razdoblju u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 1.597 nesreća ili za 14,47%.

Stanje sigurnosti u srpnju 2020. godine u odnosu na srpanj 2019. Godine pokazuje povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 207 djela ili više 17,16%; povećanje broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 73 prekršaja ili više 4,91%, povećanje broja napada na ovlaštena službena lica za jedan napad ili više 11,11%, te smanjenje broja prometnih nesreća za 496 nesreća ili 21,09% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U kolovozu ove godine u odnosu na kolovoz 2019. godine zabilježeno je povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 314 djela ili više 27,67%; povećanje broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 83 prekršaja ili više 5,61%, te smanjenje broja saobraćajnih nesreća za 504 nesreće ili manje 20,39%, broj napada na ovlaštena službena lica za jedan napad ili manje 20% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

 

Zaključak na sastanka je da se ''stanje sigurnosti u Federaciji BiH u prvih osam mjeseci 2020. godine može definirati kao zadovoljavajuće, s tim da je migrantska kriza i dalje jedna od neizostavnih prioriteta sigurnosnih agencija i drugih nadležnih institucija u BiH''.

Kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, navedeno je kako je potreban angažman svih institucija Bosne i Hercegovine, da u okvirima svojih nadležnosti rješavaju ovo izuzetno složeno pitanje, koje može prerasti u ozbiljnu sigurnosnu prijetnju, jer se situacija svakodnevno sve više usložnjava.

''Shodno navedenom, tražimo od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da ubrzaju donošenje Strategije i sveobuhvatnog plana za rješavanje migrantske krize, kojim će se policijskim strukturama omogućiti efikasno djelovanje kada je u pitanju poduzimanje zakonskih mjera prema migrantima uključujući i njihovo uklanjanje iz naseljenih mjesta, trgova, parkova i drugih javnih područja. Takođe, navedenom Strategijom neophodno je decidno definisanje svih zakonom predviđenih postupanja svih aktera u procesu rješavanja migrantske krize'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close