Istočno Sarajevo

Srušen križ na Zlatištu iznad Sarajeva

Vijesti / Crna Kronika | 05. 12. 2014. u 08:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomen-križ na Zlatištu, na području općine Istočni Stari Grad, noćas je oboren, rečeno je Srni u Centru javne sigurnosti Istočno Sarajevo.

Iz CJS napominju da je policija, koja fizički nije čuvala spomen-križ, već je provodila pojačane mjere i aktivnosti radi sprečavanja eventualnih narušavanja javnog reda i mira, uočila da je križ noćas oboren.

U Centru kažu da oboreni spomen-križ ne ugrožava promet na toj dionici.

CJS Istočno Sarajevo će nadležnom tužiteljstvu podnijeti službenu zabilješku u vezi sa ovim slučajem, prenosi Srna.

Na Zlatištu iznad Sarajeva u rujnu je postavljen spomen-križ, koji je trebalo da predstavlja privremeno obilježje kao znak sjećanja na stradale sarajevske Srbe, a u više navrata veći broj osoba pokušao je da ga obori.

Skupština općine Istočni Stari Grad je 28. studenog zatražila od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema općinskog zahtjeva uklone spomen-križ na Zlatištu, a ukoliko to ne učine – uradit će to općina.

Načelnik ove općine Bojo Gašanović rekao je ranije da je Skupština općine Istočni Stari Grad dala rok predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske da uklone obilježje kako bi mogli da podnesu zahtjev za njegovo postavljanje.

Savez logoraša Republike Srpske ocijenio je da ova odluka općine Istočni Stari Grad predstavlja "svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smiju biti iznad dužnog pijeteta i sjećanja na srpske žrtve".

Iz Saveza logoraša Srpske priopćeno je ranije da nisu iznenađeni takvim odlukama i da su ih donijele strukture koje su od početka opstruirale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks kao znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu.

Šef Ureda gradonačelnika Istočno Sarajevo Igor Golijanin rekao je agenciji Fena kako je ''taj stub ulične rasvjete služio kao predizborni trik i očigledno je da postoje političke opcije koje su spremne da izazovu i nemire i sukobe da bi se ostvarili njihovi politički ciljevi''.

Podsjetio je da je Općina Istočni Stari Grad donijela odluku kojom zadužuje načelnika Općine da istraži tko je odgovoran za postavljanje križa i da se pokrene prijava protiv onih koji su postavili taj stub.

Kopirati
Drag cursor here to close