Pranje novca i mito

Srbija: U velikoj policijskoj akciji uhićeni nogometaši, dužnosnici, policajci ...

Vijesti / Crna Kronika | 18. 03. 2016. u 17:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suzbijanja korupcije policija u Srbiji je u akciji "Skener" uhitila 46 osoba osumnjičenih za gospodarski kriminal, pranje novca i mito. Oni se terete da su proračune Republike, Vojovodine i više općina u Srbiji oštetili za više od sedam milijuna eura. Među uhićenima je i nekadašnji nogometaš "Crvene zvezde" Zoran Njeguš, piše B92.

Kako je precizirano u priopćenju MUP-a, uhićeno je pet osoba zbog sumnje da su od 2009. godine do danas počinili više kaznenih djela pranja novca - D.B. (48), N.O. (46), N.Đ. (51) iz Beograda, kao i odgovorna osoba gospodarskog društva 'Parket planet' d.o.o. R.S.(36) iz Užica i Z.NJ. (43) sa Zlatibora.

Sumnja se da su prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u Tržnom centru 'Vila jezero' na Zlatiboru, stanom u Beogradu i gospodarskim društvom 'Parket planet' d.o.o., iako su znali da 2.350.000 eura, kojima su kupljeni lokali, stan, kao i osnivanje i pozajmice osnivača za likvidnost gospodarskog društva, potiču od prodaje kokaina i ostalih narkotika i da postoji opasnost od njihovog oduzimanja u postupku pred nadležnim državnim organima.

Na taj način ostvarili su protupravnu imovinsku korist i oštetili proračun Srbije za oko 290 milijuna dinara, odnosno oko 2,3 milijuna eura. Kaznena prijava u redovnom postupku podnijeta je protiv još jedne osobe.

Također, uhićeno je i 16 policijskih službenika Uprave prometne policije u Beogradu, zbog sumnje da su od rujna do prosinca prošle godine počinili više kaznenih djela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Osumnjičeni policajci su, kako se sumnja, od sudionika u prometu zahtijevali i primali novac u različitim novčanim iznosima u kontinuitetu, kako im zauzvrat ne bi podnosili prekršajne prijave za počinjeni prekršaj.

Sektor unutarnje kontrole evidentirao je 340 situacija u kojima su osigurani dokazi vezani za inkriminaciju tih kaznenih djela, kojima je republičkom proračunu nanijeta šteta od oko tri milijuna dinara.

Uhićen je i policijski službenik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Sremska Mitrovica, B.T. (36), zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. Sumnja se da je od 2014. godine do danas obavještavao dvije osobe koje se bave nedozvoljenom trgovinom duhanom o pretresima, kako bi blagovremeno premjestili robu na drugu lokaciju.

Sumnja se i da je prilikom jednog od pretresa, 16. ožujka ove godine, osumnjičeni konstatirao da kod jedne od te dvije osobe nije pronađen duhan, iako ga je pronašao bez potrebne poslovne dokumentacije.

Uhićena je i bivša referentica Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, filijale u Beogradu, S.Ć. (49) zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je tijekom 2011., 2012. i 2013. godine, prekoračenjem granica ovlaštenja, u matičnu evidenciju MIO fonda unijela fiktivni radni staž za sedam osiguranika, koji po važećem Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju nisu ispunjavali uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu.

Tako je osiguranicima, na štetu Fonda i Nacionalne službe za zapošljavanje, omogućila da na nezakonit način ostvare pravo na mirovinu i pribave protupravnu imovinsku korist od oko četiri milijuna dinara, navodi B92.

Također, uhićen je i M.P., sudac za prekršaje u Guči, zbog sumnje da je primio mito, kao i odgovorna osoba Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji i još tri člana te komisije zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Uhićeni Lj.M., B.G., P.N. i V.M. sumnjiče se da su od 17. rujna do 22. prosinca 2009. godine u vrijeme provođenja postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji odbili ponudu drugog ponuđača u visini od oko devet milijuna dinara, zbog neuobičajeno niske cijene, iako je taj ponuđač u svom obrazloženju ponuđene cijene detaljno obrazložio transportne troškove za lokacije na kojima se opasni otpad nalazio.

Komisija je prihvatila ponudu sa cijenom od oko 15 milijuna dinara, bez PDV-a, čime su postupili suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i u suprotnosti sa kriterijem o izboru najpovoljnije ponude.

Uhićenja je bilo i u Lazarevcu, Kragujevcu, Somboru, Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Malom Iđošu, gdje je uhićen bivši dužnosnik i zaposleni u nadzornom organu na nadogradnji škole 'Vuk Stefanović Karadžić' u Lovćencu, zbog zloupotrebe prilikom nadogradnje učionica.

Kopirati
Drag cursor here to close