Operación Verde

Španjolska policija traži hrvatskog državljanina zbog 1.055 biljaka marihuane

Neimenovani hrvatski državljanin je prije deset mjeseci unajmio luksuznu kuću u Villajoyosi, primorskom mjestu s 34.700 stanovnika blizu grada Alicantea.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska policija traži 43-godišnjeg hrvatskog državljanina u čijoj je unajmljenoj kući na jugu Španjolske pronašla 1.055 biljaka marihuane, priopćila je u četvrtak španjolska Civilna garda.

Neimenovani hrvatski državljanin je prije deset mjeseci unajmio luksuznu kuću u Villajoyosi, primorskom mjestu s 34.700 stanovnika blizu grada Alicantea.

"Istraga je pokrenuta nakon što je policija dobila dokaz da se u kući nalazi plantaža marihuane", navedeno je u priopćenju Civilne garde, policije koja provodi istragu.

Istražitelji su provjerom ustanovili kako kuću u najmu ima 43-hrvatski državljanin, no da nije živio u njoj. Primijetili su, međutim, veći broj osoba kako ulaze i izlaze iz kuće.

"Vjerojatno kako bi se bavili uzgojem droge i upravljanjem povezanim uređajima. Taj način ponašanja uobičajen je za savršeno strukturirane organizacije koje koriste ovakve vrste kuća kao logističke centre za uzgoj i trgovinu marihuanom", navedeno je u priopćenju.

Civilna Garda je zatražila od suca iz Villajoye nalog za pretres kuće. Dobila ga je, a zatim je ušla u kuću, pa u podrumu pronašla 1.055 zasađenih biljaka marihuane. Pronašla je i 96 svjetiljki, 29 ventilatora te ostale uređaje potrebne za sadnju i održavanje plantaže marihuane u zatvorenim prostorima.

"Uvjeti su bili impresivni. Sve je postavljeno na vrlo profesionalan način", priopćila je Civilna garda koja sada nastoji pronaći hrvatskog državljanina na čije ime je unajmljena kuća. Osumnjičen je za kršenje zakona o javnom zdravstvu te za neovlašteno korištenje struje pri uzgoju marihuane.

"Istraga traje pa vam u ovom trenutku ne možemo reći više", odgovorila je glasnogovornica Civilne Garde iz Alicantea u telefonskom razgovoru za Hinu. "Nastojimo otkriti lokaciju te osobe", dodala je.

Španjolska nacionalna policija, tijelo koje također suzbija ovu vrstu trgovine drogom, priopćila je prošli mjesec kako je sadnja marihuane u zatvorenim prostorima poprimila ogromne razmjere u Španjolskoj. U zadnjih 14 mjeseci nacionalna policija je uhitila 3.695 osoba te zaplijenila 25 tona marihuane.

To je jedan od rezultata Zelene Operacije (Operación Verde), akcije koju je u veljači 2019. pokrenula španjolska policija uz podršku Interpola i Europola, kako bi suzbila sadnju i trgovinu marihuane koju u Španjolskoj provode osobe iz različitih dijelova Europe.

"Marihuanu je jednostavno uzgajati, to je poput sadnje rajčica", rekao je glasnogovornik Civilne garde iz Barcelone u telefonskom razgovoru u rujnu. Policija je tada otkrila 12.600 biljaka marihuane te 190 kilograma obrađene marihuane u kućama u Kataloniji.

"Marihuanu su uzgajali u Kataloniji, blizu granice s Francuskom, kako bi imali olakšan prekogranični cestovni transport u dijelove Europe gdje su imali kontakte, odnosno kupce", rekao je tada glasnogovornik.

Sadnja marihuane u Španjolskoj nije nešto novo, no povećala se količina posljednjih godina. Prije nekoliko desetljeća hašiš i marihuana dolazili su iz susjednog Maroka, no sada je proizvodnja nacionalna što kriminalcima smanjuje troškove transporta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close