Građevinski radnik

Pao sa skele, a umro od korone?

Radnik je, bez sumnje, umro od COVID-19.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 11. 2020. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U neprekidnoj javnoj debati o tome umire li se od korone ili s koronom, slučaj iz Hrvatske privukao je pozornost svjetskih stručnjaka, među kojima također ne postoji potpuno suglasje kako evidentirati umrle, a zaražene virusom.

Ovog proljeća, tijekom prvog korona vala, u Špadićima kod Poreča smrtno je stradao 51-godišnji građevinski radnik iz Albanije. Kako je tada bilo javljeno, pao je s tri metra visine, a kasnije je potvrđeno da je bio zaražen koronavirusom. Od čega je zapravo umro? Sve je upućivalo na nesreću pa je u prvom trenu smrt bila tako i karakterizirana. A onda je obdukcija otkrila drugu sliku. Pad je bio tek posljedica bolesti izazvane koronavirusom.

Radnik je, bez sumnje, umro od COVID-19. Analizu slučaja – bez navođenja imena, mjesta i drugih identifikacijskih podataka – objavili su patolozi Velibor Puzović iz Odjela za patologije i citologije dubrovačke bolnice te Marija Baković, Pero Bubalo i Davor Mayer s Instituta za forenzičnu medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu u publikaciji Forensic Science International.

Sam pad radnika nisu vidjeli njegovi kolege, ali se od njih doznalo da je patio od dijabetesa tipa 2, da je pušač, ali i da se tjedan dana prije smrti žalio na glavobolju, umor, temperaturu, kašalj, probleme s plućima i disanjem.

Odbio je kad su mu predložili da ode k liječniku i nastavio raditi. Hitna pomoć pronašla ga je bez znakova života, s poderotinama na glavi, laktu i licu, a pokušaji reanimacije nisu uspjeli.

Obdukcija je otkrila da ozljede glave nisu mogle uzrokovati smrt, a da su organi – posebice pluća i jetra – bili zahvaćeni i promijenjenii ranijim stanjima, kao što je hipertenzija, ali i promjenama zbog koronavirusa, što je i konačno dovelo do smrti.

''Iako autori ovog rada vjeruju da pitanje metodologije brojenja smrti zaslužuje široku akademsku raspravu kako bi se osigurala pravilna i točna statistika smrtnosti u pandemiji, naš slučaj nije ostavio nikakve sumnje. Svi su prikupljeni dokazi nedvosmisleno doveli do zaključka da je COVID-19 odgovoran za smrtni ishod'' zaključuju autori, piše hrvatsko izdanje Večernjeg lista. 

Kopirati
Drag cursor here to close