Bivši direktor UNO

Slučaj Čaušević: Nagodba nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

Nijaz Dervišić, vještak ekonomske struke, pojasnio je kako dodjela posla za tiskanje poreznih markica podliježe Zakonu o javnim nabavkama i da ova oblast nije izuzeta iz tog zakona.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 09. 2018. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), izjavio da sporazum o izvansudskom poravnanju koji je ova institucija postigla sa tiskarom ''Glas Srpske – Grafika'' nije bio u skladu sa tada važećim Zakonom o javnim nabavkama, javlja Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Nijaz Dervišić, vještak ekonomske struke, pojasnio je kako dodjela posla za tiskanje poreznih markica podliježe Zakonu o javnim nabavkama i da ova oblast nije izuzeta iz tog zakona.

''U mišljenju sam naveo da je ugovorni organ, protivno Zakonu o javnim nabavkama, potpisao sporazum o poravnanju kojim se UIO obavezuje da isplati ‘Glasu Sprske – Grafici’ 200.000 konvertibilnih maraka'', rekao je vještak i dodao da prethodni oglas nije proveden u skladu sa istim zakonom.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok nije mogao reći da li je postupak okončan, kao i da kod sebe nije imao sve dokumente poput određenih zaključaka i zahtjeva, kao ni pismo uposlenika UNO-a upućeno Pravobraniteljstvu BiH koje je dalo pozitivno mišljenje na izvansudsku nagodbu.

''Bez tih dokumenata vještak nije mogao dostaviti nalaz. Sve o čemu govori nije bilo predmet vještačenja'', kazao je branitelj Krstan Simić, piše BIRN.

Bivšeg direktora UNO-a Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. U jednoj od točaka optužnice Čaušević se tereti da je prekoračio ovlaštenja i firmi ''Glas Srpske'' iz Banje Luke pribavio protupravnu imovinsku korist za vršenje usluga tiskanja poreznih trošarina, čime je oštetio proračun BiH.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu prihvatilo prijedlog Tužiteljstva za saslušanje novog vještaka ekonomske struke s obzirom na činjenicu da je vještak Abid Hodžić, čiji je nalaz obuhvatila optužnica, pod mjerama zabrane obavljanja službene dužnosti i poslovne aktivnosti koje mu je izrekao sarajevski Županijski sud.

Iz tog razloga, kako je prethodno pojasnio tužitelj Dubravko Čampara, nalaz je uradio drugi vještak.

Vještak Abid Hodžić je, u predmetu kodnog naziva ''Pravda'', optužen s Alijom Delimustafićem i još 37 osoba i sedam firmi koji se terete za organizirani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog djela, navodi BIRN.

Nastavak suđenja Čauševiću je 11. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close