Tragedija

Skočio s mola: Učenik iz BiH na ekskurziji slomio kralježnicu

Vijesti / Crna Kronika | 08. 06. 2017. u 07:48 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vanja Pejaković, učenik 3. razreda banjalučke Poljoprivredne škole, slomio je četvrti vratni pršljen tijekom skoka s mola u vodu duboku tek pola metra, i to u ljetovalištu Lido di Jesolo u Italiji, gdje je još na liječenju.

U školi su za Nezavisne rekli da je osamnaestogodišnjak iz Kotor Varoša, koji je planirao upisati Visoku školu unutarnjih poslova, na aparatima, odnosno u komi, iz koje ga liječnici povremeno bude, a nakon nezgode tijekom prvog dana ekskurzije, održane od 27. svibnja do 2. lipnja, pišu Nezavisne. Od tog trenutka putovanje kojem su se svi radovali za njega se pretvorilo u borbu za ozdravljenje, a za njegove prijatelje i profesore u noćnu moru.

Prema školskom izvještaju, veterinarski tehničar je u vodu, duboku 50 centimetara, skočio s mola visokog jedan metar.

"Na mjestu s kojeg je skočio nalazi se tabla na kojoj jasno stoji upozorenje o zabrani skakanja s mola u vodu", navodi se u školskom izvještaju. Kako dalje piše, tijekom dolaska na plažu oko 20 učenika bilo je s tri profesora i upozoreni su da moraju biti u grupi, a udaljavanje prijaviti profesorima. Međutim, njih nekoliko, uključujući i Pejakovića, samoinicijativno je otišlo i skočilo u vodu.

On je teško ozlijeđen. "Nakon što je skočio i pošto su ga izvukli do obale, bio je svjestan svega. Izvinio se što je to napravio i rekao: 'Neće ovo dobro biti za mene, nisu ovo serije da se završi sretno'", priča Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole.

Hanešu je šefica računovodstva javila da je učenik ozlijeđen i on je odmah otišao na mjesto događaja, gdje je liječnica, koja je bila u pratnji učenika, Vanji mobilizirala vrat i glavu ručnicima, a zatim je stigla i Hitna pomoć.

"I Hitna mu je ukazala pomoć, te je prevezen u ambulantu. Tamo su ga pregledali i odmah je po njega došao helikopter", naglašava Haneš. Mladić je, kako saznaju "Nezavisne", helikopterom prebačen iz lokalne bolnice u Kliniku "Mestre" u Veneciji, gdje mu je urađena magnetna rezonanca i potom je operiran. Kako kaže Haneš, utvrđeno je da mu je zgnječen četvrti pršljen i presječena kičmena moždina.

"On je još na aparatima, s tim što, kad je i u komi, sve čuje", priča Haneš. U školi navode da ekskurzija, koja je provedena u režiji Turističke agencije "Star Travel", nakon ove nesreće nije prekidana. O svemu su obaviješteni i roditelji mladića i oboje su u Italiji.

Iz Turističke agencije "Star Travel" rekli su da su odmah preduzeli mjere na aktiviranju putnog zdravstvenog osiguranja. "Direktor agencije i naš partner u Italiji su u Trstu sačekali roditelje, koji su, nakon što su obaviješteni, odmah krenuli u Italiju", navode iz "Star Travela". Dodaju da su roditelje smjestili u hotel u blizini bolnice, te im osigurali talijanski broj telefona, ali i prevoditelja, koji je bio s njima svaki dan kada je liječnik priopćavao informacije o stanju njihovog sina.

"Sve troškove transporta helikopterom, operativni zahvat i boravak u bolnici dosad pokriven je policom koju je agencija riješila", navode, uz ostalo, iz Agencije "Star Travel".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su se obratili svim nadležnim institucijama da, u skladu sa svojim nadležnostima, pomognu ovom učeniku i njegovoj obitelji tijekom njihovog boravka u Italiji. Humanitarna akcija Poljoprivredna škola Banjaluka pokrenut će humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Vanje Pejakovića. Sredstava će, uz profesore, prikupljati i učenici, a u planu je i inicijativa za otvaranje posebnog humanitarnog broja telefona.

 

Kopirati
Drag cursor here to close