Akcija

SIPA uhitila osam osoba zbog zločina u Križančevu selu

U okviru ove akcije koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija
Vijesti / Crna Kronika | 08. 11. 2018. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u četvrtak 8. studenog na području Viteza, Zenice i Sarajeva lišili su slobode osam osoba  zbog sumnje da počinili kazneno djelo ''Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Krvavi Božić

U okviru ove akcije koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Osobe lišena slobode sumnjiče se da su navedena kaznena djela počinili tijekom ratnih događanja na teritoriji općine Vitez dana 22.12.1993. godine. Nakon kriminalističke obrade navedene osobe će biti predata u dalju nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama, uhićeni se dovode u vezu sa zločinima u Križančevu selu.

U selu su 22. i 23. prosinca 1993. godine pripadnici Armije BiH ubili 64 vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.

Broj poginulih varira od 44 do 74. Na komemoraciji 2016. godine rečeno je da se radi o najvećem zločinu nad bosanskim Hrvatima tijekom rata u BiH. Križančevo Selo bilo je strateški važna točka za obranu središnje Bosne i nalazi se na cesti koja povezuje Vitez i Busovaču, dva mjesta koja su tijekom rata bila pod kontrolom snaga bosanskih Hrvata. Osvajanjem sela prekinuta je direktna komunikacija između ta dva mjesta.

Probijena linija

Predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Srednjobosanske županije Ljubica Garić tada je izrazila ogorčenje time što do danas nisu procesuirani pripadnici bošnjačke Armije BiH koji su odgovorni za taj zločin.

''Mnogi su i preminuli, a da nisu doživjeli da netko za ovaj zločin bude procesuiran. Prije 23 godine, u akciji nazvanoj ‘krvavi Badnjak’, ubijene su 64 osobe, i to samo za jedan dan. Kad je snijeg okopnio i kad je UNPROFOR mogao ući, 34 čovjeka su pronađena mrtva na kućnom pragu, a 30 zarobljenih osoba poslije su mrtve razmijenjene'', kazala je Garić.

Prema dostupnim podacima, pripadnici Armije BiH iz Zenice, Sarajeva i Tuzle probili su liniju obrane HVO-a i osvojile selo koje se nalazi na samom ulazu u Vitez.

U borbama su poginula 34 vojnika i civila mještanina, dok je 30 ranjenih i zarobljenih vojnika odvedeno prema Počulici, naselju koje graniči s općinom Zenica. Njihova masakrirana tijela, nakon upornog posredovanja UNPROFOR-a, europskih promatrača i Crvenog križa, poslije 39 dana predana su obiteljima. 

Kopirati
Drag cursor here to close