Uhićeni

SIPA uhitila Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića; Zadržan i Novalić

SIPA je ranije pretresla prostorije FUCZ-a i Vlade FBiH te izuzela određenu dokumentaciju i mobilne telefone.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 05. 2020. u 23:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, uhićen je nakon što je saslušan u Agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine. Kako navodi televizija N1, Solak će noć provesti u ovoj policijskog agenciji.

Solak je doveden u poslijepodnevnim satima u prostorije SIPA-e, a ispitivanje je trajalo nekoliko sati. Osim njega, ispitani su premijer FBiH Fadil Novalić i vlasnik poduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić.

Dnevni avaz navodi kako je u četvrtak navečer uhićen i Fikret Hodžić.

Solak je priveden u okviru predmeta "Respiratori" koji je podigao veliku prašinu u javnosti nakon što je otkriveno da FUCZ izabrala poduzeće koje se bavi uzgojem i preradom voća i povrća za uvoz 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 milijuna KM.

Solakov odvjetnik Kadrija Kolić napustio je prostorije SIPA-e oko 22 sata bez svog klijenta, navodi N1.

SIPA je ranije pretresla prostorije FUCZ-a i Vlade FBiH te izuzela određenu dokumentaciju i mobilne telefone. Tužiteljstvo BiH je preuzelo istragu u ovom predmetu.

Prema informacijama sarajevskih medija, u SIPA- je zadrzan i federalni premijer Fadil Novalić.

Naime, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je sredinom svibnja stručno vještačenje u okviru predmeta ”Respiratori“.

U ranijem priopćenju Tužiteljstvo BiH navodi se kako su svi respiratori u predmetu locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje. 

"U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije”, navodi se.

Rečeno je kako je tim tužitelja državnog tužitejstva, od početka rada na predmetu, 4. svibnja ove godine, kada je tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

''Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama s kojima radi na predmetu'', navedeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close