Prijedor

SIPA uhitila dvije osobe zbog zločina protiv čovječnosti

Počinjen je progon bošnjačkog civilnog stanovništva, počinjenjem velikog broja ubojstava, silovanja, nezakonitih lišenja slobode, fizičkih zlostavljanja žrtava...
Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2017. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Prijedora locirali su i lišili slobode osumnjičene za ratni zločin u mjestu Čarakovo kod Prijedora, 1992. godine.

Po nalogu Tužiteljstva BiH na području Prijedora, rano jutros su locirani i lišeni slobode Dragomir Tintor, rođen 1947. godine u Prijedoru i Mićo Jurišić, rođen 1956. godine u Prijedoru.

Oni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni da su kao pripadnici vojno-policijskih struktura VRS na području Prijedora, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su, osobno i izravno, sudjelovali u napadima na bošnjačko civilno stanovništvo u mjestu Čarakovo i okolnim mjestima.

U navedenim mjestima počinjen je progon bošnjačkog civilnog stanovništva, počinjenjem velikog broja ubojstava, silovanja, nezakonitih lišenja slobode, fizičkih zlostavljanja žrtava, pljačkanjem i razaranjem objekata, nečovječnim postupanjem, kao i deportacijom stanovništva u logore Keraterm, Omarksa i Trnopolje.

Navedene radnje, zajedno s drugim nečovječnim djelima, rezultirale su progonom gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Čarakovo, kao i iz Prijedora i okoline, 1992. godine.

Uporedo s lišenjima slobode vrše se i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni u potrazi za predmetima koji mogu biti korišteni kao dokazi u postupku.

Nakon lišenja osumnjičenih, oni će biti transportovani u Sarajevo i predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o daljima aktivnostima u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close