Akcija ''Loza''

SIPA uhitila dvije osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 02. 2019. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Ilustracija
 
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije, jučer su (25.2.) na području Tuzle, u okviru predmeta kodnog naziva 'Loza', lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazneno djelo 'Krijumčarenje ljudi' iz člana 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupajući po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese vozila i vozila i tom prilikom su otkrili i privremeno oduzeli četiri mobilna telefona i pet SIM kartica, putničko motorno vozilo marke Dacia tip Logan i putničko motorno vozilo marke Ford tip Mondeo sa pripadajućim prometnim dozvolama i ključevima.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni dana 24.2. oko 22 sata, upravljajući gore navedenim vozilima, na područje Tuzle dovezli 12 krijumčarenih osoba, za koje je naknadno utvrđeno da su četiri državljana Iraka, šest državljana Irana i dva državljana Pakistana. Navedene osobe kod sebe nisu posjedovale idetifikacijske dokumente, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil.

Policijski službenici SIPA-e su uz prisustvo ovlaštenog sudskog tumača, obavili razgovor sa krijumčarenim osobama i izvršili radnje prepoznavanja osumnjičenih osoba, nakon čega su krijumčarene osobe predata službenicima Službe za poslove sa strancima.

Policijski službenici SIPA-e će Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dostaviti izvještaj u vezi sa provedenom akcijom, navodi se iz Ureda za informiranje SIPA-e.

 

Kopirati
Drag cursor here to close