Oštetili proračun

SIPA podnijela izvještaj protiv misteriozne Prijedorčanke

Protiv Đuđićeve i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizirani kriminal, pranje novca i utaje poreza.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 05. 2019. u 22:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je izvještaj Tužiteljstvu BiH protiv Dijane Đuđić iz Prijedora i još dvije osobe zbog sumnje da su raznim kaznenim djelima oštetili proračun BiH za skoro 5 milijuna maraka, saznaje Srpskainfo.

Misteriozna Prijedorčanka Dijana Đuđić u živu javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 eura predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši. Tada je objavljeno i da se dovodi i u vezu s brojnim malverzacijama s novcem u zemljama Europske unije.

Protiv Đuđićeve i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizirani kriminal, pranje novca i utaje poreza.

Inspektori SIPA, u suradnji s policijskim agencijama Slovenije i drugih zemalja Europske unije, došli su do saznanje da su osumnjičeni počinili kaznena djela u periodu od 2013. do 2018, piše RSA.

"Oni su kao odgovorne osobe u jednoj firmi iz BiH postupali kao pripadnici grupe za organizirani kriminal tako što otvorili i u dogovoru raspolagali s više bankovnih računa kod komercijalnih banka na području Slovenije, Austrije i Mađarske. Te račune su koristili za primanje para po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inoszemstvu, a bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreznim organima u BiH", istaknuli su u SIPA.

Ti prihodi su bili u iznosu od oko 48 milijuna maraka, a neplaćanjem poreznih obaveza oštetili su proračun BiH za točno 4,8 milijuna maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su Đuđićeva i njeni suradnici oštetili budžet Republike Srpske za 1,9, a proračun Brčko distrikta za 2,9 milijuna maraka.

Prema njegovim riječima, na njihove račune lijegale su velike svote novca, koje su oni podizali. Tada se tim sredstvima gubio trag.

Kopirati
Drag cursor here to close