Akcija "Unija"

SIPA lišila slobode još jednu osobu

Prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko pola kilograma amfetamina, dva pištolja i jedan mobilni telefon.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 10. 2021. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su u petak nastavili istražne aktivnosti u predmetu kodnog naziva "Unija" te lišili slobode jednu osobu. 

Akcija je izvršena s ciljem dokumentiranja počinjenja krivičnih djela "Krivotvorenje novca" iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, "Krivotvorenje isprava" iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, realizirali naredbu Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom su na području Sarajeva izvršili pretres stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari, koje koristi jedna osumnjičena osoba, koja je i lišena slobode.

Prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko pola kilograma amfetamina, dva pištolja i jedan mobilni telefon.

Osoba lišena slobode je odvedena u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Protiv osobe lišene slobode bit će podnijet izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počinitelju Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo za krivična djela "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga" iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371.  Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da je operativna akcija realizirana po naredbi Suda i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, o navedenim aktivnostima će biti podnesen izvještaj Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

 

Operativna akcija je realiziovana u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.  

Kopirati
Drag cursor here to close