Šestoro optuženih u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića negirali krivicu

Optužnicom su kao vođe kriminalne grupe označeni Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su prešli u Srbiju i nisu dostupni kosovskom pravosuđu. U bjekstvu je i optuženi Željko Bojić.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 02. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pripremnom ročištu po novoj optužnici za ubojstvo Olivera Ivanovića, šestoro optuženih danas se izjasnilo da nije krivo, javlja Anadolija.

Tužitelj Specijalnog tužiteljstva Kosova Blerim Isufaj pročitao je optužnicu kojom se optuženi terete za umiješanost ili skrivanje podataka tijekom istrage ubojstava srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića.

Optuženi Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Rade Basara, terete se za kaznena djela, sudjelovanje ili organizacija zločinačke grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubojstvo, neovlašteno posjedovanje oružja, odavanje službene tajne i zloupotreba službene dužnosti manipuliranjem dokazima.

Optužnicom su kao vođe kriminalne grupe označeni Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su prešli u Srbiju i nisu dostupni kosovskom pravosuđu. U bjekstvu je i optuženi Željko Bojić.

U pritvoru su Rade Basara, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević, a ostali optuženi se brane sa slobode.

U optužnici se navodi da Rade Basara kao policijski službenik nije ispunio svoju dužnost, jer je surađivao sa Željkom Bojovićem u skrivanju detalja s očevida.

Silvana Arsović, sekretarica Olivera Ivanovića, optužena je da je pomagala u izvršenju ubojstva jer je isključila sigurnosne kamere ispred sjedišta stranke za vrijeme ubojstva.

Nedeljko Spasojević službenim autom Policije Kosova sklonio je atentatore do auta marke Opel Astra iz kojeg je pucano na Olivera Ivanovića.

Marko Rošić je optužen za pomaganje u izvršenju ubojstva, tako što je svojim vozilom pratio svaki pokret Olivera Ivanovića.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović kao policijsku službenici u toku uviđaja nisu osigurali na pravi način mesto ubojstva, a Dragiša Marković je i prenosio službene tajne službenicima Republike Srbije.

Prema optužnici optuženi su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe koja je u kontinuitetu pokušavala da kontrolira Sjevernu Mitrovicu, te su svjesno i namjerno pomagali toj kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog dela ubojstva Olivera Ivanovića.

Specijalno tužiteljstvo Kosova je 2. prosinca 2019. podiglo prvu optužnicu, a samo jedno pripremno ročište održano je 11. velače ove godine. Tada je bilo predviđeno da novo ročište bude 30. prosinca, ali je otkazano jer je tadašnji tužitelj Syl Hoxha dostavio novu, izmjenjenu optužnicu.

Odlukom Apelacijskog suda u Prištini, rujna mjeseca prošle godine, optužnica u predmetu ubojstva Olivera Ivanovića vraćena je Tužiteljstvu na uređenje.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je u atentatu 16. siječnja 2018. godine, ispred sjedišta svoje stranke u Sjevernoj Mitrovici.

Kopirati
Drag cursor here to close