PDV

Šest mjeseci zatvora za utaju poreza

Vijesti / Crna Kronika | 21. 10. 2019. u 09:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Bosiljka Simić Dadić donio je presudu kojom je optužena Simić Dadić proglašena krivom da je počinila krivično djelo poreska utaja ili prevara.

Sud je izrekao uvjetnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Istovremeno, određeno je da se utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Od optužene je oduzeta protupravna imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 49.651 KM.

Optužena Bosiljka Simić Dadić proglašena je krivom što je od 1.2. do 31.12.2013. godine radeći u svojstvu direktora bez ograničenja ovlasti, poduzeća “Agroprodukt” d.o.o. Obudovac – Šamac, protivno članu 17. i 20. Zakona o PDV nije evidentirala ostvareni promet poduzeća u iznosu od 7.892,56 KM. Nesačinjavanjem faktura – računa, neobračunavanjem i neprijavljivanjem PDV-a, te neevidentiranjem u poslovnim knjigama poduzeća ostvarenog poslovnog prometa, optužena je htjela pribaviti korist za sebe, čime je posljedično oštećen proračun BiH.

Na taj način poduzeće je ostvarilo promet u ukupnom iznosu od 292.064,83 KM, na koji nije obračunat, prijavljen, niti plaćen PDV u iznosu od 49.651,00 KM. Za navedeni iznos oštećen je proračun BiH, priopćeno je iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close