SIPA i Tužiteljstvo

Selmo Cikotić pod istragom zbog prodaje oružja?

Cikotić je za medije potvrdio kako je dao izjavu SIPA-i ali, kako kaže, u svojstvu svjedoka.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 09. 2018. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar obrane BiH Selmo Cikotić je pod istragom Tužiteljstva BiH jer je bez suglasnosti Predsjedništva donosio odluke o prodaji viškova oružja i streljiva hrvatskoj kompaniji Skaut, čime je oštetio budžet BiH za skoro 6,3 milijuna KM, objavio je RTRS navodeći kako je Tužiteljstvu ''trebalo pet godina da naredi SIPA-i izuzimanje dokumentacije, koja se odnosi na sumnjivu trgovinu naoružanjem iz BiH''.

Aktualni savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Selmo Cikotić sumnjiči se, kako navodi RTRS, da je u od ožujka do listopada 2010. godine samovoljno mijenjao Ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zagrebačkom poduzeću Skaut tako što je smanjivao količine oružja i streljiva koje je teže prodati, a istovremeno uvećao količinu robe koja je tražena na tržištu.

''A sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio proračun institucija BiH u ukupnom iznosu od 6,297.580 KM'', navodi se u priopćenju iz SIPA-e.

Cikotić je za medije potvrdio kako je dao izjavu SIPA-i ali, kako kaže, u svojstvu svjedoka.

Svojevremeno, smijenjeni direktor SIPA Goran Zubac dokumentirao je nezakonite radnje Selme Cikotića, ali je prijava protiv visokog dužnosnika SDA svih ovih godina kupila prašinu u ladicama bh. tužiteljstva, navodi RTRS.

"Nevjerojatno je zašto je Tužiteljstvo sada to pokrenulo, iako je imalo bezbroj inicijativa i upućivalo se da se radi o teškom kriminalu unutar Ministarstva obrane. Ovdje je naveden primjer Skaut, ali on je samo jedan od aktera, ima njih više, tako da ima šta raditi na tom planu'', istaknula je Dušanka Majkić, članica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost u PS BIH.

Televizija navodi kako je 2013. godine objavila da je zagrebačka kompanija Skaut na osnovu Ugovora zaključenim 2003. i 2004. godine s tada nadležnim entitetskim ministarstvima i direkcijom, dobivala robu ispod svake cijene, razorno oružje VBR za 220, a puškomitraljez M-84 za svega 35 dolara.

Ozbiljna istraga o tome tko je profitirao na sumnjivoj trgovini nije ni započeta a javnost u BiH šokiralo je upozorenje iz Skauta da je iz skladišta OS BiH izvezeno 10.000 raketa za VBR više nego što ih je zagrebačko poduzeće dobilo na tenderu.

"Tko je dao suglasnost da se izvuče 10.000 raketa više'', pita Damir Alagić, odvjetnik poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close