E, svašta

Samo u BiH: Sudu trebalo dvije godine da otkrije da optuženi ne čuju ništa

Suđenje im ne može ni početi sve dok Kantonalni sud, koji vodi ovaj sudski proces, ne odobri sredstva za kupovinu slušnih aparata.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 05. 2019. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Dokićima, Vojku, Dušanki, Dobri i Ratku, najstarijim optuženicima u BiH, koji ukupno imaju 323 godine, još nikada nije počelo na Kantonalnom sudu u Sarajevu, potvrdili su za Dnevni avaz njihovi odvjetnici.

Obitelj je optužena u predmetu ''Pravda'' još prije 18 mjeseci zajedno s Alijom Delimustafićem, bivšim ministrom policije RBiH, i još 35 osoba za nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo i sustavnu korupciju. No, Sud je zbog njihove bolesti predmet razdvojio.

Kako je rečeno Avazu, suđenje im ne može ni početi sve dok Kantonalni sud, koji vodi ovaj sudski proces, ne odobri sredstva za kupovinu slušnih aparata.

Kako je utvrdio vještak medicinske struke, aparati su Đokić, ima potrebni da bi neometano mogli pratiti suđenje.

Podsjetimo, tek nakon dvije godine sudskih ročišta, Sud je utvrdio da Đokići ne čuju ništa te da oni zbog problema sa sluhom ni ne znaju zbog čega su optuženi.

Vojko ima 84, Dušanka 83, Dobro 79, a Ratko 77 godina. Ne postoji trenutno u bh. pravosuđu slučaj da se sudi osobama koje imnaju više od 80 godina osim Đokića.

Optužnica u ovom predmetu, koja nikada nije ni pročitana, ima oko 1.000 stranica, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close