Čapljina

S mosta na Bregavi nestala ploča teška jednu i pol tonu!

Nejasno je što će takva ploča nekom pojedincu, jer tko god je vidi znat će da je uzeta od neke povijesne građevine.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 08. 2020. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Čapljina / S mosta na Bregavi nestala ploča teška jednu i pol tonu!

Vjerovali ili ne, s mosta na Bregavi u Klepcima kraj Čapljine, starog 503 godine nestala je kamena ploča teška 1,5 tonu!

Golema ploča bila je dio korkaluka - kamene ograde, mosta izgrađenog 1517. godine. Poslije konzervatorsko restauratorskih radova prošle godine, ploča je iz nejasnih razloga, ostavljena u podnožju mosta uz prometnicu koja od magistralne ceste M – 17, vodi prema Hutovom blatu i naselju Prebilovci.

Bio je to, očito, diletantski potez onih koji su bili uključeni u konzervatorsko restauratorske radove, jer opće je poznata nedovoljna svijest stanovništva prema zaštiti kulturno povijesne baštine, javlja Radio Čapljina.

Tako se i dogodilo da je netko posudio kamenu ploči približnih dimenzija 180 X 80 X 25 centimetara.

Nestanak ploče uočen je 15. lipnja. U međuvremenu od ploče koja na sebi ima šupljine u kojima su bili željezni držači s kojima je bila pričvršćena za kamenu podlogu i ploče u nizu, ni traga ni glasa.

Nakon što je presušila Bregava u koritu Bregave pronađena je dvojnica nestale ploče i tako se na licu mjesta još jednom osvjedočilo o kakvom je artefaktu riječ.

Jasno, tako teška ploča nije se mogla odvesti bez mehanizacije, što će reći da je postojao plan za odvoz. Nejasno je što će takva ploča nekom pojedincu, jer tko god je vidi znat će da je uzeta od neke povijesne građevine.

Takve ploče ne mogu uraditi ni današnji majstori, a ni mehanizacija. Ona je produkt višemjesečnog rada vrsnih klesara koji su odlično baratali s dlijetom i čekićem, a takvih je imajući na umu graditelje stećaka ili vrsne dubrovačke majstore početkom šesnaestog stoljeća, bilo.

Uglavnom, nestankom ploče koja bi mogla u neke bolje dane, poslužiti za cjelovitu obnovu mosta, pokvaren je dojam prošlogodišnjih restauratorsko konzervatorskih radova, za koje je projekt uradila Općina Čapljina, suglasnost dao Zavod za zaštitu spomenika, a sredstva osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Valja reći da je ove godine od magistrale ceste Mostar – Metković i tzv. Klepačkog mosta, do Starog – Mustaj begovog mosta, na Bregavi, izgrađena obalo utvrda, tako da je jedan od devet nacionalnih spomenika na području Čapljine, postao vidljiv i s prometnice.

Na taj način mostu je podignut turistički potencijal, ali ploče nema. Nadat se da će biti vraćena tamo gdje je i bila, čime bi slučaj postao samo neslana šala.

Kopirati
Drag cursor here to close