Nisu daleko

Rusi s black boxom došli u Hrvatsku da hakiraju bankomate

Dvojica Rusa pokušala su u Karlovcu opljačkati bankomat. Policija ih je ubrzo razotkrila.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 02. 2020. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PU zagrebačka / Oprema koju je policija našla kod Rusa

Dvojica mladića iz Rusije, koje su u Hrvatsku došli s planom da lica maskiranih lažnim bradama, brkovima i perikama, te uz pomoć trenutno najnovije provalničke tehnologije za bankomate tzv. "black box" hakiraju bankomate te iz njih uzimaju novac, uhićeni su zahvaljujući pravododnoj akciji policije, navodi Jutarnji list.

Njih su uhitili policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, PNUSKOK-om ..

Kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Ruske Federacije, starosti 21 i 22 godine, provedeno je  zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela "Zlouporaba naprava", "Oštećenje tuđe stvari" i "Računalna prijevara" u pokušaju, prenosi Dnevnik.hr.

Utvrđeno je da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, u različito vrijeme s jednim danom razlike i na različite načine došli na područje Republike Hrvatske u Zagreb, gdje su odsjeli u hotelima na različitim adresama, nakon čega su unajmili osobno vozilo s kojim su 20. veljače 2020. godine u ranim jutarnjim satima dovezli se na područje Karlovca.

Foto: PU zagrebačka / Dio opreme 

Nakon što su parkirali, pješice su se uputili u neposrednu blizinu bankomata te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristili, oštetili ga na način da su uporabom tjelesne snage i alata, kojega su prethodno nabavili i donijeli sa sobom, demontirali masku, odnosno plastiku na gornjem dijelu bankomata iznad tipkovnice, pri čemu su na taj način napravili otvor koji se može pristupiti komunikacijskim žicama bankomata koje su pogodne za priključivanje elektronske naprave (black box) u namjeri da elektronskim putem daju nalog bankomatu za isplatu novca.

Nakon toga su se zbog nepoznatih razloga udaljili s mjesta počinjena kaznenih djela, ne otuđivši novac.

Temeljem naloga suda, obavljena je pretraga prostora gdje su boravili i vozila te su pronađeni predmetni prikladni za prikrivanje identiteta prilikom mogućih činjenja kaznenih djela.

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, priopćila je PU zagrebačka.

Kopirati
Drag cursor here to close