Rujanske tučnjave navijača

Pedeset kažnjenih u Drežnici, tučnjava u Zaliku još na čekanju

Sudionici navijačkih tučnjava neće proći nekažnjeno
Vijesti / Crna Kronika | 08. 11. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon rujanskog sukoba navijača u Zaliku, do danas nije zaprimljen izvještaj o događaju za počinjeno kazneno djelo, rečeno je za Bljesak.info iz Tužiteljstva Hercegovačko neretvanske županije.

Podsjetimo, sukob navijača u naselju Zalik dogodio se 21. rujna, a u sukobu su oštećena dva vozila te je bilo nekoliko lakše ozlijeđenih osoba.

Predmet na obradi

''Dežurni djelatnik PU MO obavijestio dežurnog tužitelja o tučnjavi koja se dogodila navedenog dana u Zaliku, spominjući pri tom kružni tok, udaranje kamenjem i dr., ali do danas nije zaprimljen izvještaj o događaju za počinjeno kazneno djelo tako da je moguće da je taj događaj i predmet procesuiran u prekršajnom postupku'', odgovoreno je danas iz Tužiteljstva HNŽ-a na naš upit poslan 19. listopada.

Iz ureda glasnogovornika u MUP-u HNŽ-a nam je rečeno kako je ovaj predmet još uvijek na obradi u Sektoru kriminalističke policije.

Ranije su nam iz MUP-a HNŽ-a rekli kako su policijski službenici PS Mostar Centar suzbili narušavanje javnog reda i mira, te osam osoba lišili slobode, koje su predali kriminalističkoj policiji na daljnje procesuiranje.

''U ovoj intervenciji policijski službenici su zaplijenili i privremeno izuzeli razne predmete koji su korišteni u sukobu navijačkih grupa'', priopćeno je iz MUP-a HNŽ.

Dan nakon izbijanja navijačkih nereda u Zaliku, izbio je incident i u mjestu Drežnica.

Incident u Drežnici

''Na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Drežnica, gdje su se isto tako sukobile navijačke skupine, a neredu su prethodile čakre i manji sukobi u naselju Bijelo Polje. PS Mostar Sjever i PS Mostar Centar su u kratkom roku uspostavili javni red i mir, izvršili provjeru i evidentirali pedeset osoba, nad istima izvršili kriminalističku istragu, te ih sukladno zakonskim propisima procesuirali'', rečeno je za Bljesak iz MUP-a HNŽ-a.

Tužiteljstvo nam je vezano za izbijanje nereda u Drežnici priopćilo da je od strane djelatnika PU Mostar izvjiještena dežurna tužiteljica o događaju u Drežnici, odnosno o međusobnoj tučnjavi navijača na javnom mjestu.

''Ovaj događaj je opisan kao prekršaj, bez obilježja kaznenog djela, a za koje postupanje po prekršajima nije nadležno ovo Tužiteljstvo, nego nadležna PU Mostar'', rekli su iz Tužiteljstva.

Inače po Zakonu o javnom redu i miru HNŽ, za prekršaje protiv javnog reda i mira izriču se novčane kazne i izuzetno kazne zatvora, a može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili su nastali izvršenjem prekršaja.

U Zakonu se navodi da će onaj tko na javnom mjestu remeti javni red i mir izazivanjem, sudjelovanjem ili pomaganjem u tučnjavi, zlostavljanjem ili fizičkim napadom na drugog, bit će kažnjen s novčanom kaznom od 300 do 500 KM, ili kaznom zatvora do 30 dana.

Tko remeti javni red i mir naročito drskim ponašanjem, kaznit će se novčanom kaznom od 400 do 700 KM, ili kaznom zatvora do 40 dana.

Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralna, vjerska i nacionalna osjećanja građana ili ističe razlike u rasi, spolu, spolnom opredjeljenju, jeziku, naobrazbi, društvenom položaju ili socijalnom porijeklu i time stvara nemir, neraspoloženje i uznemirenost, te narušava osobnost i dostojanstvo osoba, kaznit će se novčanom kaznom od 400 do 600 KM, ili kaznom zatvora do 40 dana.

Huliganski ispadi

Inače, iz PU Mostar smatraju kako incidenti navijačkih skupina nisu politički motivirani, već su klasično huligansko narušavanje javnog reda i mira.

''PU Mostar svakodnevno analizira stanje sigurnosti te planira aktivnosti i rad policije. Za svako najavljeno odigravanje utakmice, radi se detaljna procjena rizika, prikupljaju se informacije o dolascima gostujućih navijača kao i sve druge relevantne informacije. Temeljem svih informacija određuje se pojačan angažman policijskih službenika (Jedinica za operativnu potporu kao i policajci iz drugih PU MUP-a HNŽ) i rukovodnog kadra. Svi ovakvi najavljeni događaji prođu bez incidenta. MUP HNŽ ima kapacitet da spriječi i sankcionira navijačke grupe ako ponašanjem ugrožavaju sigurnost građana i imovine'', rečeno je iz MUP-a HNŽ, gdje dodaju da su protekli incidenti huliganski ispadi pojedinaca navijačkih skupina koji su iz ''samo njima poznatih razloga'' narušavali javni red i mir, te su sukladno ovom ponašanju sankcionirani po važećim zakonskim propisima.

Kopirati
Drag cursor here to close