Uhićeni

RS: Arheološke predmete 'dilali' putem interneta

Izvršeni su i pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice, a slobode su lišene osobe Ž.S. i I.S. iz te općine.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 08. 2019. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija RS-a uhitila je dvojicu muškaraca iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom kulturno-povijesnim dobrima putem interneta. 

Izvršeni su i pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice, a slobode su lišene osobe Ž.S. i I.S. iz te općine. 

Ove osobe se sumnjiče da su počinila kaznena djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili povijesnog značaja, kao i za iznošenje u inozemstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili povijesnog značaja ili prirodnih rijetkosti. 

''Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili povijesnom vrijednošću (razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog razdoblja i sl. predmeti), detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte'', precizira se u priopćenju iz MUPRS-a. 

Ova akcija, kodnog nazida "Pandora IV'', realizirana je u okviru međunarodne kriminalističke istrage i u suradnji sa Interpolom. 

Proveli su je policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova RS-a u suradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužiteljstva Prijedor. 

Nastavlja se rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa Interpolom, u cilju identifikacije oštećenih osoba i izvršitelja, a u suradnji sa Muzejom RS.

Kopirati
Drag cursor here to close