Ubojstvo

Robert i Emina osuđeni na ukupno 22 godine zatvora

Fazliju Hrustića, kod koga su živjeli kao podstanari, osuđeni su uspavali tabletama da bi mu potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, uslijed čega je Hrustić preminuo.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 02. 2020. u 16:27

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Roberta Baćića (1954.), državljanina R Hrvatske i Eminu Hall (1981.), državljanku Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, za ubojstvo Fazlije Hrustića (77), te ih osudilo na ukupno 22 i po godine zatvora.

Prvookrivljeni Baćić je za ubojstvo iz koristoljublja osuđen na 15 godina, a za krivično djelo - napad na službenu osobu u vršenju službenih dužnosti na jednu godinu, odnosno na jedinstvenu kaznu od 15 i po godina zatvora.

Drugookrivljena Emina Hall je za ubojstvo iz koristoljublja u saizvršilaštvu osuđena na sedam godina zatvora.

Epilog je to ponovljenog suđenja za ubojstvo Fazlije Hrustića, počinjeno u kući na području općine Ilidža, studenog 2017. godine.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelomično uvažio žalbu obrane i ukinuo prvostupanjsku presudu, te predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

U prvostupanjskom postupku, presudom KSS-a od 4. srpnja 2019. godine, Baćić bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 i po godina zatvora, a Hall na istovjetnu zatvorsku kaznu od sedam godina.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudac Jasenko Ružić naveo je kako su u ponovljenom postupku prihvaćeni ranije izvedeni dokazi (iskazi svjedoka, nalazi vještaka i materijalni dokazi) te nedvojbeno utvrđena odgovornost okrivljenih za spomenuto krivično djelo, počinjeno radi pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Dodao je kako je Sudsko vijeće u ponovljenom postupku postupilo u skladu s uputama drugostupanjskog suda (Vrhovnog suda FBiH).

Okrivljeni se terete da su 17. studenog 2017. u kući u ul. Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića, kod koga su živjeli kao podstanari, uspavali tabletama ('leponex' od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, da bi mu potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, uslijed čega je Hrustić preminuo.

Baćić se tereti i za napad na dvojicu policajaca 21. studenog 2017. godine kada su ga pokušali zaustaviti, a na čiji se poziv on oglušio te u njih uperio pištolj, prije nego što je bio savladan i priveden.

Kako je Sud utvrdio, okrivljeni su postupali prema prethodnom dogovoru, a u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, uzimanjem/prisvajanjem od žrtve pištolj, automobil, zlatni prsten, nekoliko ručnih satova, protezu sa zlatnim zubima i druge predmete.

Istovremeno, Sud je izrekao i sigurnosnu mjeru - oduzimanja predmeta koji potječu iz izvršenja krivičnog djela, odnosno mjeru trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene na taj način.

U izdržavanje kazne, kada/ako postane pravomoćna, uzet će se u obzir vrijeme koje su okrivljeni proveli u pritvoru i to za Baćića od 21. studenog 2017. godine, a za Hall od 22. studenog iste godine.

Obitelj Hrustić je s imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi krivičnog postupka 'padaju' na teret Suda.

Sud je donio i Rješenje kojim je pritvor okrivljenima produžen za devet mjeseci, ili do nove sudske odluke.

Strane u postupku zadržavaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u zakonskom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close