Tko odlučuje tko je hitan

Zavatrilo između sindikalista i liječnika na Klinici za očne bolesti

Problemi na Klinici za očne bolesti mostarske bolnice
Vijesti / Crna Kronika | 23. 02. 2021. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stranici sindikata SKB Mostar objavljeno je da je došlo do incidenta i verbalnog napada liječnika Hrvoja Pehara na predsjednika sindikata i člana štrajkačkog odbora.

''Dana 23.2.2021. oko 9:30h u SKB Mostar ispred očne ambulante došlo do incidenta sa dr Hrvojem Peharom koji je verbalno pred mnoštvom pacijenata napao predsjednika sindikata i člana štrajkačkog odbora koji su obilazili ambulante i kontrolirali provođenje štrajka. Doktor Pehar je  nakon što su se predstavnici sindikata obratili medicinskoj sestri članici sindikata koja je radila u očnoj ambulanti počeo neprimjereno vikati na našeg predsjednika i još jednog člana štrajkačkog odbora povišenim tonom i istima zaprijetio da će srediti otkaz ako se citiramo jos jednom pojavimo ispred njegove ambulante kraj citata. Doktor Pehar je izašao iz ambulante i na hodniku pred pacijentima koji su čekali na pregled prijetio i fizičikim obračunom, te je rekao i da više nikad ne smijemo doći pred njegovu ambulantu i da "brišemo odavde"'', napisali su sindikalisti na stranici, navodeći da ''ako je dotični gospodin iznajmio ili zakupio prostor u bolnici i ako je to njegova privatna ambulanta mi se ispričavamo jer nismo znali da i to postoji u SKB-u Mostar''.

''Sindikat SKB Mostar osuđuje ovakav sramotan ispad dr Pehara i njegov odnos prema članovima sindikata. Napominjemo da je zakonom zabranjeno pojedincu koji osobno ili u ime poslodavca mješanje u rad i upravljanje sindikatom'', naveli su na stranici sindikata.

Ove izjave komentirao je za Bljesak.info i i liječnik Hrvoje Pehar iz Klinike za očne bolesti SKB Mostar, ističući kako nitko osim liječnika ne može reći koji je slučaj hitan, a koji ne.

''Vezano za današnju situaciju, meni nepoznata osoba u civilnoj odjeći (navodno medicinski  tehničar) je u više navrata pokušao odgoditi preglede za pacijente za koje smatram da su trebali danas biti pregledani te sam morao reagirati. Podsjećam vas, medicinska sestra/tehničar nije ovlašten, a niti nadležan odlučivati što je hitno jer to može samo liječnik. U slučaju bilo kakvih eventualno negativnih posljedica za pacijentovo zdravlje, odgovornost snosi isključivo liječnik'', naveo je Pehar.

Kaže da su obavijestili štrajkački odbor Sindikata, da unutar svake Klinike SKB Mostar imenovana je trijažna služba sa popisom najiskusnijih liječnika koji procjenjuju koja su to stanja koja mogu dovesti do ugroze stanja pacijenta.

''Ispred Klinike za očne bolesti, pored još tri liječnika, imenovan sam i ja u navedenu službu. Smatram da sam postupio potpuno ispravno, a tome svjedoči zadovoljstvo i podrška preko 20-ak pacijenata koji su bili u čekaonici'', naveo je Pehar.

Kopirati
Drag cursor here to close