Suđenje

Puljić: Druga bojna nije sudjelovala u maltretiranju zarobljenika

Vijesti / Crna Kronika | 08. 11. 2017. u 14:38 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine u Mostaru, optuženi Mile Puljić je rekao da pripadnici Druge bojne brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojom je zapovijedao nisu sudjelovali u maltretiranju zatvorenika.

''Odgovorno mogu tvrditi da pripadnici Druge bojne nisu sudjelovali u maltretiranju zatvorenika… Na dijelu gdje je bila Druga bojna nije bilo stradanja niti maltretiranja zarobljenika'', kazao je Puljić.

Tužiteljstvo BiH Puljića tereti za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara. Prema optužnici, Puljić je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su hapšeni i zatvarani u zatvore i logore, te odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta i u živi štit.

Puljić je rekao da je Ulica Tvrtka Miloša bilo poprište najžešćih sukoba, gdje su djelovale isključivo profesionalne postrojbe.

''Tu Druga bojna nije ni bila, ona je bila u Ulici Mile Budaka'', kazao je Puljić koji je na karti Mostara pokazivao dijelove u kojima je bila raspoređena njegova postrojba, za koju je rekao da nije imala vojnu policiju.

Puljiću je prezentirao i nekoliko dokumenata, u kojima se spominje Šantićeva ulica, nakon čega je pojasnio da Druga bojna nije bila na dijelu gdje je bilo izravnih sukoba. Pojasnio je da su najžešće borbe bile u srpnju, kolovozu i rujnu 1993. godine u dijelu Šantićeve ulice, a da su prestale krajem listopada i studenog iste godine.

''Bio je rat, bilo je stradavanja, svakojakih priča… Mi smo pisali ono što sam čuo ja i moji suradnici'', kazao je Puljić.

Prema riječima Puljića u informacijama o stanju su uključivana saznanja koja su stizala od lokalnog pogrebnog društva i bolnica, te da ih je on potpisivao iako nisu imali veze s Drugom bojnom. Dodao je da je sjedište Druge bojne bilo u centru Mostara, te da su četiri godine bili tu i da su zbog toga informacije stizale u to sjedište.

Puljić je rekao da nije mogao naređivati upravniku ''Heliodroma''. Pojasnio je da je povremeno pisao zamolbe za angažiranje zarobljenika za rad, koje su nekada i odbijane.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. studeni.

Kopirati
Drag cursor here to close