Izneseni prijenosni računari

'Presnimljeni' laptopi: Provaljeno u objekt ministrice vanjskih poslova

Riječ je o dvostrukoj provali u kuću u centru Sarajeva, pri čemu su iz nje izneseni samo privatni prijenosni računari.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 09. 2020. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković prijavila je ovih dana lokalnoj policiji i svom osiguranju provalu u jedan od objekata u njenom vlasništvu, saznaje „Dnevni avaz“ iz dobro obaviještenih izvora.

Ono što je posebno indikativno, kako je rečeno, jeste da je riječ o dvostrukoj provali u kuću u središtu Sarajeva, pri čemu su iz nje izneseni samo privatni prijenosni računari.

Usred dana

Kako saznajemo, dodatne sumnje na cijeli slučaj baca i to što je utvrđeno da su računari u oba slučaja vrlo brzo vraćeni u objekt!

Računare, kako nam je rečeno, koriste članovi porodice državne dopremijerke i šefice diplomacije, ali ne ona osobno.

''Naravno, sve je prijavljeno nadležnim institucijama. U prvi mah su utvrdili da je iz prizemlja objekta usred dana ukraden laptop. Prijavili su provalu i krađu, ali su šokirani kada su ujutro zatekli vraćen računar. Nakon forenzičke analize, utvrđeno je da je cijeli hard disk, kao i privatni podaci koji su se na njemu nalazili presnimljeni'', rekao nam je izvor blizak ministrici.

Ministrica Turković je kratko u izjavi za „Avaz“ potvrdila da je prijavljena provala u jedan objekt u Sarajevu, ali nije htjela govoriti detaljno o slučaju.

''O svemu su obaviještene nadležne institucije'', istaknula je.

Sadržaj diskova

No, samo nekoliko dana nakon prvog slučaja, utvrđeno je da je i drugi računar koji je bio u objektu odnesen i vraćen za kratko vrijeme. Sve ovo je, kako saznajemo, moguće jer se u objektu koristi uglavnom gornji sprat, dok su privatni računari bili u prizemlju.

''Pokazalo se da je nekome, očito, bilo posebno interesantno to što se nalazi na diskovima'', naveo je sugovornik Avaza.

Nedostaje šaraf

Riječ je, kako saznaju mediji, o privatnim računarima i nikakvog službenog korištenja tih uređaja nije bilo niti računari imaju veze s poslovima ministrice vanjskih poslova.

''Analizom je utvrđeno da na jednom od hard diskova nedostaje šaraf, što ukazuje na to da je disk, vjerojatno, skidan i vraćan u računar'', tvrdi izvor Avaza.

Kopirati
Drag cursor here to close