Sigurnost

Protjerana 54 strana državljanina iz BiH

Inspektori za strance u suradnji s policijskim službenicima provode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije…
Vijesti / Crna Kronika | 02. 10. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 54 strana državljanina sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Maroka, Turske, Afganistana, Tunisa, Pakistana i Alžira.

Navedene osobe su stavljena pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba je u proteklih sedam dana, u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihvaća, udaljila 15 stranih državljana, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Tunisa i Maroka. Po sporazumu o readmisiji u Srbiju je vraćeno sedam lica, dok su tri osobe vraćene u Crnu Goru.

Iz Službe za poslove sa strancima objavljeno je da Služba, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance u suradnji s policijskim službenicima provode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije, koje su rezultirale pronalaskom stranih državljana, koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 5.495 migranta, dodaje se u priopćenju.

Služba za poslove sa strancima od početka ove godine evidentirala je 13.436 migranta, od kojih je 12.690 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U posljednjih sedam dana bilo je 477 migranta od kojih je 421 iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil, navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close