Četvrti dan

Prosvjed u Srbiji: Letjele boce i kamenice, ima ozlijeđenih i uhićenih

Lete kamenice, boce ka policiji koja ne reagira. Reporterka N1 javlja da su demonstranti gotovo došli do policijskog kordona. Oni skandiraju "Srbija, Srbija".
Vijesti / Crna Kronika | 10. 07. 2020. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom počeli su prosvjedi. Građani se okupljaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktualnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji.

Prva dva dana prosvjeda obilježila je brutalna primjena sile nad demonstrantima, suzavac i topovski udari, nasilni ulazak u skupštinu, napadi na novinare, kao i sukobi građana sa grupom huligana koji su opstruirali prosvjede.

Građani su sinoć mirno prosvjedovali sjedeći na ulicama i trotoarima, a moto protesta je bio "Sjedi, ne nasjedaj", piše N1.

Lete kamenice i boce, policija ne reagira

Lete kamenice, boce ka policiji koja ne reagira. Reporterka N1 javlja da su demonstranti gotovo došli do policijskog kordona. Oni skandiraju "Srbija, Srbija".

Okupljeni ljudi rastjeruju novinare, imaju pokrivena lica i insistiraju da ih novinari ne slikaju. U Kosovsku ulicu je iz pravca Takovske stiglo pojačanje Žandarmerije.

Skupština je u potpunosti opkoljena Žandarmerijom.

Probijena ograda ispred Skupštine

Grupa demonstranata probila je ogradu ispred Skupštine. Demonstranti nisu uspjeli da provale vrata i većina njih se vratila na plato pošto su shvatili da su snimljeni.

Jedan mladić iz grupe koja je probila ogradu napao je reportera N1 Petra Gajića dok se javljao uživo u program. Gajić javlja da mu je oboren mikrofon.

Privedene tri osobe kod Skupštine

Reporterka N1 javlja da su tri osobe privedene kod Skupštine. Privedeni su kroz Dom narodne skupštine odvedeni u policijsku maricu i odvezeni.

Nogo: Jedna osoba ozlijeđena nožem

Bivši član Dveri Srđan Nogo, koji prisustvuje večerašnjem protestu, rekao je da je jedna osoba ozlijeđena nožem ispred Skupštine Srbije, a da je napadač uhićen.

Foto: Anadolija / Pokušaj blokade autoputa u Srbiji

Blokiranje autoputa Novi Sad-Beograd

Nekoliko stotina građana koji su u 19 sati krenuli u prosvjednu šetnju ulicama Novog Sada uputilo se prema autoputu za Beograd koji planiraju da blokiraju. Građani su prije toga oko 19.30 blokirali raskrižje Temerinske i Partizanske ulice i skandirali parole: "Revolucija" i "Ko ne skače taj je pandur". Nakon desetak minuta dio kolone je nastavio kretanje ka autoputu za Beograd.

Prosvjednci su odustali su od namjere, jer je policija postavila kordon kod Kaćke petlje na samom izlasku na autoput i onemogućila im prolaz.

Ministar: Brutalne scene

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se u petak ispred Skupštine događaju brutalne scene nasilja i da je policija morala reagirati kako bi zaštitila javni red i i mir i imovinu.

"Imamo nasilje i lomljenje prozora na Skupštini i inventara, kamera na zgradi, napad na vrata, i pokušaj da se ozlijede policajci na koje se baca kamenje", rekao je Stefanović koji se uključio izravno u program TV Prve.

Kopirati
Drag cursor here to close