Sud BiH

Produžen pritvor Darku Elezu

Kao razlog za produžetak pritvora, Čampara je naveo i ometanje krivičnog postupka i ugrožavanje svjedoka.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 06. 2021. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH produžio je za još tri mjeseca pritvor Darku Elezu, osumnjičenom za organizirani kriminal, saznaje Srna iz pravosudnih institucija.

Tužitelj BiH Dubravko Čampara je na ročištu koje je održano 1. lipnja kao ključni argument za produženje pritvora naveo oduzimanje državljanstva Srbije osumnjičenom, kao i mogućnost bijega, utjecaj na svjedoke i izvršenje novog krivičnog djela.

Čampara je na ročištu pred Sudom BiH naglasio kako će, ako se nađe na slobodi, Elez napustiti BiH, da mu je "danas to veći interes nego ikad" i kako su stvoreni uvjeti da mu se u BiH sudi u predmetu "Lutka".

Ometanje krivičnog postupka

Kao razlog za produžetak pritvora, Čampara je naveo i ometanje krivičnog postupka i ugrožavanje svjedoka te istaknuo kako Tužiteljstvo nastavlja istragu, a kada budu dobijeni dokumenti iz Srbije koji dokazuju da je Elezu oduzeto državljanstvo odmah će biti pokrenut sudski postupak u predmetu "Lutka".

Čampara je u objašnjenju naveo kako su svi svjedoci u strahu i traže zaštitu.

"Јedan svjedok je, nakon što ga je Elez pozvao, završio u bolnici jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe", tvrdi Čampara.

Darko Elez je 3. ožujka isporučen BiH iz Srbije i od tada je u pritvoru.

Devet godina zatvora u Srbiji

Elez je bio u ekstradicijskom pritvoru od uhićenja u prosincu prošle godine u Beogradu, gdje je živio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora.

Bio je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriju Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužiteljstvo BiH je, nakon uhićenja Eleza u Beogradu, tražilo njegovo izručenje na osnovi potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno provodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske s partnerskim institucijama regije.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubojstva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaji ubojstva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine te iznuda, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba s područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close