Akcija meso

Pročitajte izvještaj Tužiteljstva u predmetu Lijanovići

Vijesti / Crna Kronika | 10. 09. 2014. u 08:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je izvještaj koji je Uprava za neizravno oporezivanje proslijedila Tužiteljstvu BiH krajem ožujka 2013. godine.

U izvještaju se iznosi sumnja da su firme MI-MO Mostar, „Mesna industrija Farmer“ Široki Brijeg, „Farmko“ Široki Brijeg, Z.D.I. „Produkt“ Široki Brijeg i „Laktat“ Posušje, izbjegavajući platiti porez na dodanu vrijednost, oštetile državni proračun za više milijuna maraka.

Te su firme, kako se zaključuje u Izvještaju, povezane s poduzećem „Lijanovići“ iz Širokog Brijega, čiji je suvlasnik Jerko Ivanković-Lijanović, ministar i dopremijer Federacije BiH.

Inspektori su ovih pet firmi povezali s poduzećem „Lijanović“ na osnovu ugovora o iznajmljivanju objekata klaonice s opremom za proizvodnju, pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina s kompletnom opremom te na osnovu ugovora o licenci koje je kompanija „Lijanović“ potpisivala s osumnjičenim firmama.

Inspektori sumnjaju da poduzeće „Lijanović“ d.o.o. vrši osnivanje pravnih lica koja se formalno vode kao vlasnici, odnosno korisnici određene pokretne i nepokretne imovine. Nakon što bi jedna od osnovanih firmi napravila dug po osnovu poreza, prestajala bi sa radom. Potom bi se osnivala nova firma, a scenarij bi se ponavljao. Kako te firme nisu raspolagale vlastitom imovinom, Uprava za neizravno oporezivanje nije mogla izvršiti prinudnu naplatu duga.

 

Podsjećamo, u akciji Meso, koju provodi SIPA po nalogu Tužiteljstva BiH, uhićeni su Jerko Ivanković-Lijanović, ministar poljoprivrede vodoprivede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i njegov brat Mladen, zastupnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zbog sumnje na organizirani kriminal i poreznu utaju, uhićeni su i Slavko i Jozo Ivanković-Lijanović te otac Stipe-Lijan Ivanković.

Pored toga, policija je uhitila još devet osoba među kojima su i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, te Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravo Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

Pročitajte IZVJEŠTAJ TUŽITELJSTVA

Kopirati
Drag cursor here to close