Mutni poslovi sa strancima

Priznanje krivnje na suđenju Kordiću i Kvesiću

Sporazumom je predložena kazna od godine zatvora, a Obrana Puljić je na ročištu predložila da ona bude zamijenjena radom za opće dobro.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 02. 2019. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH prihvatio je sporazum kojim je Vlatka Puljić priznala krivicu za zloupotrebu položaja u predmetu u kojem su optuženi suspendirani šef i inspektor Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, objavio je BIRN.

Sporazumom je predložena kazna od godine zatvora, a Obrana Puljić je na ročištu predložila da ona bude zamijenjena radom za opće dobro.

Priznala odgovornost

Predviđeno je da Puljić svjedoči na suđenju drugoj dvojici optuženih – Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću, koji su optuženi kao šef odnosno inspektor u Službi za poslove za strancima u Mostaru. Ovaj predmet se odnosi na organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznudu novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Puljić je kao direktorica priznala i odgovornost firme Vlamon iz Čitluka, za koju je predložena novčana kazna od 5.000 maraka.

Sudsko vijeće nije prihvatilo dio sporazuma koji se odnosi na oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi. Sporazum je bilo predviđeno da iznos od 100.000 eura nadoknade firma Vlamon, Kordić, Kvesić i Puljić na način koji bude utvrđen u nastavku suđenja.

Predsjedavajući Vijeća Goran Radević je kazao da će suđenje Kordiću i Kvesiću biti nastavljeno pod pretpostavkom nevinosti i da se stoga ne može navoditi da će od njih biti oduzeta nezakonito stečena korist. On je dodao da će odluka biti donesena po okončanju tog suđenja.

Rad za opće dobro

Tužitelj Kasim Halilčević je uložio materijalne dokaze, uključujući naredbe o posebnim istražnim radnjama i pretresima, kao i transkripte prisluškivanih razgovora.

Uloženi su i ugovor o zakupu između Vlamona i udruženja Novi horizonti od 2. siječnja 2014. godine, kao i dokazi o novčanim transakcijama s firme Vlamon na osobni račun Puljić, koji iznose desetine tisuća maraka.

Kad je u pitanju kazna, tužitelj je kazao da je optužena još prije dvije godine namjeravala da postigne sporazum, da se korektno držala tijekom suđenja i izrazila iskreno kajanje, te da je spremna svjedočiti.

Braniteljica Jesenka Rešidović istakla je zdravstvene i financijske probleme Puljić i članova njezine obitelji, te priložila određenu dokumentaciju o tome. S obzirom na te okolnosti i imajući u vidu razinu odgovornosti optužene, kao i njezino kajanje, Rešidović je predložila da kazna bude zamijenjena radom za opće dobro.

Optužena je izrazila iskreno kajanje i navela da su joj je tri mjeseca pritvora bila dovoljna kazna. Sudsko vijeće je za srijedu 6. veljače zakazalo izricanje kazne.

Snimke dogovora o iznudi

Nakon ovog ročišta nastavljeno je suđenje Kordiću i Kvesiću predstavljanjem presretnutih razgovora. Tužitelj Halilčević je kazao da se snimci odnose na dogovor o iznuđivanju novca od talijanskog državljanina.

Emitirana je komunikacija između Puljić i Ane Miličević, te prikrivenog istražitelja iz studenog 2013. godine. Puljić i Milićević u razgovoru sporminju izvjesnog Talijana, kao i kupovinu automobila.

Optuženi Kvesić je na ročištu rekao da je rješenje o protjerivanju tog Talijana već bilo doneseno u vrijeme ovih razgovora.

Vijeće je odbilo dio ranijih prigovora Obrane na nezakonitost prisluškivanih razgovora, a branitelji su prigovorili, ističući da nemaju kompletne dokaze, odnosno listinge poziva i podatke s baznih stanica.

Milićević je ranije nakon priznanja krivice osuđena na uvjetnu kaznu zatvora o godinu i deset mjeseci. U ovom predmetu krivcu je priznao i Luca Cobre, koji je osuđen na godinu zatvora.

Suđenje Kordiću i Kvesiću nastavit će se 11. veljače, piše Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close