Fetva...

Prijetnje smrću u pravosuđu ''kisele'' se godinu dana

Prošlogodišnje prijetnje smrću sucima i tužiteljima još su uvijek neriješene…
Vijesti / Crna Kronika | 12. 09. 2019. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od godinu dana, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije obavijestilo predsjednika Suda BiH Ranka Debevca da je pronašlo osobu koja mu je u ljeto 2018. slala prijetnje smrću, potvrdio je Debevec za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Drugi suci i rukovoditelji pravosudnih institucija na državnoj razini koji su dobili prijetnje u isto vrijeme, također nisu obaviješteni da je pronađena osoba koja im je prijetila.

Predsjednik Suda BiH je za BIRN BiH kazao da nije obaviješten i da nema nikakvih informacija o istrazi. Kako je rekao, vjeruje da će Tužiteljstvo i policijske agencije uraditi ono što se od njih očekuje – pronaći osobe koje su upućivale prijetnje.

''Nemam nikakve informacije, i dalje vjerujem i nadam se da će organi gonjenja i policijske agencije pronaći počinitelje tih krivičnih djela. Mislim da je odavno bilo vrijeme da se to privede kraju, odnosno da se počinioci tih djela privedu pravdi'', kazao je Debevec.

Debevec je prošle godine za BIRN BiH rekao kako je SMS-om dobio poruku koja počinje riječju “fetva” i u kojoj ga se naziva pogrdnim imenima i dodaje – “zbog saradnje sa Mosadom, osuđen si na smrt”.

Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), koja je također 10. kolovoza prošle godine s nepoznatog broja dobila prijetnje smrću, kazala je da se obraćala Tužiteljstvu BiH i da je dobila pisanu obavijest da se na tom predmetu još uvijek radi.

''Nikakve više obavijesti o tome niti sam dobila, niti znam što se radi. Mislim da nije u redu. Imam taj pismeni akt. Smatram da to nije u redu. Ta komunikacija s oštećenim je vrlo loša, zato sam ja tražila izmjenu zakona u tom smislu, da bude onakav kakav je bio prije reformi'', dodala je Jukić.

U porukama, u koje je BIRN BiH imao uvid, između ostalog je stajalo da su predstavnici pravosuđa “prodali presudu” predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, zbog čega im se prijeti “sabljom smrti”.

Među osobama iz pravosuđa koje su tada dobile prijetnje bila je i potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača, koja je rekla da vjeruje u Tužiteljstvo BiH i da rade sve kako bi pronašli počinitelje.

''Ja vjerujem da moje kolege sve poduzimaju i da su poduzimali u tijeku ovog vremena. Ja u to vjerujem i ne mogu da vjerujem da je tu nešto drugačije'', dodala je Lokmić-Misirača.

Iz Tužiteljstva BiH su na upit BIRN-a BiH o istrazi o prijetnjama odgovorili da je ''predmet u radu''.

Kopirati
Drag cursor here to close