Užas

Priča iz Pazarića: Kako je direktorica namjestila posao mužu i uhljebila sina

Zarfa Dupovac, i danas zaposlena stručna suradnica Zavoda, presudom Općinskog suda iz 2006. godine kažnjena je s 1.500 KM…
Vijesti / Crna Kronika | 13. 09. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek se, čini se, nazire bura, nakon što je Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, otkrio da u Domu vladaju katastrofalni uvjeti, piše Dnevni avaz.

Uz to, upozorio je Salić, u prošlosti su se u ovoj instituciji provodile neviđene kriminalne radnje.

Avaz je došao u posjed tri presude Općinskog suda u Sarajevu, kojima je potvrđeno da su bezvlašće i zloupotreba Zavod koštali nekoliko stotina tisuća maraka. To je, navodi Avaz, tek vrh ledenog brijega, jer se sumnja da je takvih presuda bilo još, a dosta kriminala nikad nije ni otkriveno.

Zarfa Dupovac, i danas zaposlena stručna suradnica Zavoda, presudom Općinskog suda iz 2006. godine kažnjena je s 1.500 KM zbog nesavjesnog rada u službi. Dupovac je tada bila v. d. direktora, ali i šefica računovodstva, pa je samoinicijativno, usmenim putem donijela odluke o nabavci robe i izvođenju građevinskih radova u Zavodu. Izvođenje radova povjerila je firmi Tisa promet iz Hadžića, čiji je vlasnik njezin suprug Režo Dupovac.

Tijekom 2002. i 2003. godine toj je firmi odobrila više isplata, ukupno više od 50.000 KM, te oštetila Zavod za skoro 10.000 KM.

''Bez obzira na presudu, novac nikad nije nadoknadila, samo se kratko 'odmorila' pa se vratila u Zavod. Nije namirila štetu, ali je uspjela u Zavod uhljebiti sina Adisa Dupovca, koji radi kao odgojitelj, a ujedno je predsjednik takozvanog sindikata'', tvrdi izvor Dnevnog avaza.

Posebna je afera s kurbanima iz 2011. godine. Zavod je s firmom RDA Company iz Tuzle sklopio ugovor da će za Kurban-bajram isporučiti 12.000 kilograma svježeg bravećeg mesa za 5,50 KM po kilogramu. Vrijednost ugovora bila je 66.000 KM..

Na koncu su isporučili manju količinu od dogovorene, pa je tuzlanska firma bila dužna platiti ili isporučiti robe u vrijednosti od 64.113,5 K.M. No, do Zavoda je stiglo nepunih 13.000 KM. Presudom iz 2014. dužni su bili namiriti štetu od skoro 50.000 KM., što nikad nisu učinili.

Avazov izvor otkriva nam da je firma otišla u stečaj, tako da od novca i1i robe nema ništa.

Posljednja presuda, donesena u lipnju prošle godine, obvezuje firmu Brajlović da Zavodu isplati 102.33 KM. Riječ je o firmi koja je prije tri godine Zavodu preuzela skoro 39.000 kilograma kurbanskog mesa po cijeni od 5 KM po kilogramu. Firma je, piše Avaz, isporučila robu u protuvrijednosti od skoro 92.000 KM. ostatak novca, odnosno robe, nikad nije isporučen.

Kopirati
Drag cursor here to close