Hrvatska

Devet osoba 'palo' zbog ileganog prijevoza migranata iz BiH

Osumnjičeni su u 12 navrata prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku najmanje 77 ilegalnih migranata,
Vijesti / Crna Kronika | 08. 04. 2021. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PU zagrebačka / Oduzeti dokazi

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su realizaciju opsežnog kriminalističkog istraživanja nad devet hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, osnovano se sumnja da su se osobe u vremenu od 6.  listopada 2020. godine do 1. ožujka 2021. organizirali, povezali i zajednički djelovali kako bi obavljali prijevoz većeg broja stranih državljana, ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, a potom u Republiku Sloveniju.

Nakon što su ilegalne migrante doveli na prostor Republike Hrvatske organizirali bi im prijevoz do sigurnog smještaja, gdje su migranti čekali daljnje prevoženje do državne granice s Republikom Slovenijom, stoji u prioćenju PU zagrebačke. 

Prijevoz ilegalnih migranata obavljan je na način da su u rent-a-car poslovnicama na širem području Republike Hrvatske unajmljivali razna osobna i teretna vozila za prijevoz migranata, nakon čega bi angažirali vozače čija je zadaća bila na prethodno dogovorenoj lokaciji preuzeti ilegalne migrante i prevesti ih do dogovorenog mjesta.

Na opisan način, osumnjičeni su u 12 navrata prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku najmanje 77 ilegalnih migranata, a iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju najmanje 16 ilegalnih migranata, za što su primili protupravno stečen novčani iznos.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da se cijena ilegalnog prebacivanja migranata iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju kretala u iznosu od nekoliko tisuća eura po migrantu, dok ilegalan prijevoz kroz Republiku Hrvatsku od granice s Bosnom i Hercegovinom do granice s Republikom Slovenijom iznosi više stotina eura.

Provedenim pretragama kod osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto više predmeta i to više  mobilnih uređaja i SIM kartice različitih mobilnih operatera,  više memorijskih kartica i računala, teleskopska palica, više preciznih vaga, manja količina droge, novac te dokumentacija o isplatama novca i najmu vozila.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv 10 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close