Prevara

Prevarama lovio freelancere u BiH

Policija moli građane koji su imali kontakt s ovom osobom posredstvom Interneta i ih je prevario, da u cilju dokumentiranja svih krivičnih djela i same istrage, to prijave…
Vijesti / Crna Kronika | 22. 01. 2020. u 10:58 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske slobode su lišili N. S. iz Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Prevara" i "Neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge".

"U okviru ove istrage izvršen je pretres kuće koju koristi osumnjičeni u Istočnom Sarajevu, tijekom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku", priopćio je iz MUP-a RS.

Pojašnjava se da se N. S. sumnjiči da je pometnuta krivična djela vršio na taj način što se registrirao na stranice kao što su "freelancer.com" i "upwork.com" na kojima se nude i traže freelance poslovi, te se na predstavljao kao zaposlenik dviju banaka iz Banja Luke. U ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u spomenutim bankama, kao i  drugih razloga, osumnjičeni je putem Pay Pala i Western Uniona naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih.

"Prema dosad prikupljenim informacijama, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta. Osumnjičeni je, također, pravio lažne naloge na društvenoj mreži Facebook na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova. Dosad poznati nalozi koje je osumnjičeni koristio u ovu svrhu su Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago", objavljeno je iz MUP-a RS.

Policija moli građane koji su imali kontakt s ovom osobom posredstvom Interneta i ih je prevario, da u cilju dokumentiranja svih krivičnih djela i same istrage, to prijave posredstvom Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS.

Kopirati
Drag cursor here to close