Sud BiH

Presuda Enveru Buzi za zločine u Uzdolu zakazana za 27. rujna

''Izražavam žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim'', kazao je Buza.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 08. 2019. u 19:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznoseći završnu riječ, obrana Envera Buze zatražila je na Sudu BiH oslobađajuću presudu i naglasila da nije dokazana odgovornost optuženog za zločine počinjene u selu Uzdol kod Prozora, a Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 27. rujna, javlja BIRN.

Branitelj Ismet Mehić je u završnoj riječi ocijenio da iz dokaza proizilazi da Buza nije zapovjedao snagama za vrijeme akcije u Uzdolu i da nije bio u obavezi poduzeti aktivnosti nakon akcije.

Mehić je kazao da žrtve u Uzdolu nisu imale status civila, osim njih nekoliko, i da je bilo riječ o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i naoružanim mještanima.

Iz dokaza proizilazi, rekao je, da optuženi nije zapovjedao Prozorskom bojnom u akciji izvedenoj s 13. na 14. rujna 1993. godine. Kako je naveo, pripadnici bojne su bili pretpočinjeni i njima je zapovjedao Zićro Suljević.

Obrana se osvrnula na planiranje operacije ''Neretva 93'', istaknuvši protivljenje Buze da se akcija izvodi preko Uzdola i njegovo razrješenje zbog toga.

''Optuženi nije bio u obavezi poduzeti nužne mjere da kazni počinitelje. I da je imao tu obavezu, on to nije mogao učiniti jer su sve žrtve bile odvezene u Hrvatsku, u Split'', kazao je Mehić.

Kako je dodao, na zahtjev drugih Buza je zadužio zamjenike i pomoćnike da utvrde pogibije nakon akcije i izvješće je dostavio nadležnom zapovjedništvu Šestog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Napomenuo je da je poslije bila formirano posebno povjerenstvo, ali da je njezin rad prekinut na zahtjev tadašnjeg načelnika Uprave vojne sigurnosti Jusufa Jašarevića, koji je tražio da se ''to ostavi za bolja vremena''.

Branitelj je iznio niz zamjerki na nalaz vještaka Tužiteljstva, navodeći da nije baziran na materijalnim dokazima, da je nedorečen i netočan. Posebno je naglasio da u nalazu nedostaje određeni broj stranica, izrazivši sumnju da su izvučeni dijelovi koji idu u prilog optuženom.

Obrana je navela i da Buza nije optužen po zakonu bivše Jugoslavije koji je bio na snazi u vrijeme kada su djela počinjena, izrazivši čuđenje zbog takvog poteza Tužiteljstva.

Buzi je, kao nekadašnjem zapovjedniku Samostalne bojne Prozor, na teret stavljeno da je propustio da poduzeti mjere da počinitelji zločina u Uzdolu budu kažnjeni. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

U svom završnom obraćanju optuženi je istaknuo da ''ne postoji naredba kojom on naređuje napadna djelovanja''. Rekao je i da, sve i da je Samostalna bojna Prozor imala obučene ljude i odgovarajuću opremu, nikada ne bi naredio napad na Uzdol, jer je to ''taktička glupost''.

Optuženi je dodao da je nakon ''pritisaka iz Šestog korpusa'' poduzeo sve što je bilo moguće, ali da nije zapovjedao akcijom i da stoga smatra da nije bio dužan poduzimati daljnje radnje.

''Izražavam žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim'', kazao je Buza.

Sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za 27. rujna, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close