Kako do posla?

Presretnuti razgovori: Kako se sređuju poslovi

U sudnici su puštani snimljeni razgovori koje je Bibić obavljao sa svjedokom Abidom Kerlom, a u vezi su za zapošljavanjem Elvira Džambegovića.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 05. 2019. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim poduzećima, saslušani su presretnuti razgovori Tužiteljstva Kantona Sarajevo u kojima svjedok Spaho Muhović govori drugooptuženom Safetu Bibiću: ''Ili neka ga zaposli ili neka mi vrati pare''.

Kako je prenio BIRN, tužiteljica Nermina Kulenović je rekla da su tijekom posebne istražne radnje kodnog naziva 'Meta 2' za 11 dana presretnute 774 komunikacije i 217 SMS poruka razmijenjenih između optuženog Safeta Bibića i drugih osoba i svjedoka.

Imaš li ti šta, bolan ne bio?

U sudnici su puštani snimljeni razgovori koje je Bibić obavljao sa svjedokom Abidom Kerlom, a u vezi su za zapošljavanjem Elvira Džambegovića. U tom razgovoru Bibić kaže da je ''Džambegović gotov'', a kasnije Bibić govori Kerli da je Džambegović ''rekao da neće''.

U drugim razgovorima Džambegović obavještava Bibića da mu je ''ispalo da ide vani i jedino da dâ broj telefona jednom momku''. Kasnije Bibić govori Kerli: ''Ja sam ga sad zvao. Odustao je. Imaš li ti šta, bolan ne bio? Ne znam šta da radim''.

U sudnici su se također mogli čuti razgovori između Bibića i Kerle, a kako je tužiteljica pojasnila, vezani su za zapošljavanje stomatologa. Bibićeva Obrana je prigovorila na te dijelove, obrazloživši da tog dijela nema u optužnici.

Bibiću se sudi, zajedno s Amirom Zukićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esadom Džananovićem i Asimom Sarajlićem, za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima. S njima je bio optužen i Mirsad Kukić, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen.

Ili povrat ili zaposlenje

Pušten je razgovor kada svjedokinja Alma Međuseljac govori Bibiću da ''ne zna hoće li sve stići sutra'', na šta joj optuženi odgovora: ''Ako imaš ti u mene povjerenja, imam i ja u tebe. Bitno je da je jedan posto više od pola. Apsolutno se nemoj za to sekirati''.

Također su pročitane poruke u kojima Međuseljac obavještava optuženog da je sve papire pripremila, ali da ''ono nije, jer se nije izjasnio'', kao i da njen suprug želi da razgovaraju oko tih detalja.

Tužiteljica Kulenović je u sudnici pustila presretnuti razgovor gdje svjedok Spaho Muhović kaže Bibiću: ''Ili neka ga zaposli, ili neka mi vrati pare. Ja više neću''. A u kasnijem pozivu Bibić ga obavještava da je dao sedam dana rok – ''ili povrat ili zaposlenje''.

Na današnjem ročištu su puštani telefonski razgovori koji su u vezi s pripravničkim stažom u Kliničkom centru, gdje Bibić govori osobi prezimena Hasanović da je ''njegovoj ženi on daidža'' i da je ''sve to dogovorio'', kao i da će ''ona doći i odvesti ga na Radiologiju''.

Pročitana je poruka nepoznate osobe sa sadržajem: ''Safete, tebi hvala. Ja se ne mogu snaći za pare''.

Kopirati
Drag cursor here to close