Istražuju

Preminuo pacijent travničke bolnice; Ombdusmeni obišli bolnicu

Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2017. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u četvrtak oko 21 sat je preminuo 33-godišnji Gabrijel Trbara iz Novog Travnika koji je prije nekoliko dana zadobio teške opekotine u požaru koji je izbio na Odjelu za neurologiju i psihijatriju Kantonalne bolnice u Travniku, potvrdio je za Klix glasnogovornik MUP-a Srednjobosanske županije Rusmir Prohan.

Podsjećamo, dežurni tehničar s Neuropsihijatrije prijavio je 19. travnja u 3:30 sati da je Trbara izvršio samozapaljenje. S druge strane, obitelj Gabrijela Trbare tvrdi da je zapaljen.

"Novotravničanin Gabrijel Trbara, koji je bio pacijent u J.U. Bolnica Travnik u Službi za neurologiju i psihijatriju, u noći sa utorka na srijedu, 19. travnja, zavezan je dvostrukim kaiševima za krevet, zapaljen je i ostavljen da gori.

U nemogućnosti da sebe spasi, a bez ičije pomoći, Gabrijel je dobio teške opekotine po rukama i stomaku. Prema saznanjima, djelatnici odjela nakon paljenja sve su pacijente iz te sobe premjestili, dušek i sve dokaze izbacili vani, a zidovi na kome su ostavljeni tragovi gorenja su okrečeni.

Ono što je navedeno je to da se Gabrijel sam zapalio. Međutim, dovoljno je samo logikom slijeda događaja zaključiti da je to teoretski nemoguće. Naime, po riječima djelatnika on je bio vezan te noći za krevet. Svaki put prije tog procesa pregledaju se temeljito svi dijelovi tijela i svaki dio kreveta u slučaju da ne bi postojale neke opasne supstance.

Ruke su mu bile vezane, ne uz tijelo, gdje se nalazi posteljina i deka, već odvojeno od tijela i rastegnute u suprotnim smjerovima. To znači da je poslije vezanja morao ispružit šake te da nije bilo moguće uzeti upaljač niti igdje izazvati vatru.

Još jedan detalj upada u oči, a to je da je on gorio određeno vrijeme te da su mu obje ruke izgorjele. Da bi vatra bila zapaljena na jednoj strani ruke i došla do druge, potrebno je mnogo više vremena. Najveća tragedija ovoga što se dogodilo je to što je Gabrijel dok je gorio, vrištao i zvao u pomoć, a njemu nije imao tko pomoći", napisala je obitelj na Facebook stranici 'Istina za Gabrijela Trbaru'. Slučaj je u nadležnosti Županijskog tužiteljstva Travnik.

Ombudsmeni Jasminka Džumhur i Nives Jukić posjetile su u petak Županijsku bolnicu u Travniku povodom nedavnog tragičnog događaja u toj bolnici i razgovarale s upravom bolnice, priopćila je institucija ombudsmena, prenosi Fena. Posjetile su Odjel za neurologiju i psihijatriju, javlja Fena.

Ova posjeta ombudsmena bit će dio Specijalnog izvješća ombudsmena o stanju u ustanovama za zbrinjavanje osoba s intelektualnim poteškoćama u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, direktor Bolnice u Travniku Mirsad Granov izjavio je kako je 19. travnja, pod za sada neutvrđenim okolnostima, došlo do zapaljenja kreveta jednoga pacijenta, koji je od posljedica otvorenoga plamena zadobio tjelesne ozljede od kojih je preminuo, a ozlijeđen je i zaposlenik Bolnice, o čemu je odmah obaviještena policija.

Inače, na društvenim mrežama proteklih dana je pokrenuta grupa 'Istina za Gabrijela Trbaru', u kojoj obitelj 33-godišnjaka iz Novoga Travnika ističe kako je nemoguće da se radi o samozapaljenju, s obzirom na to da je, kako je rečeno, mladić bio vezan za krevet.

Kopirati
Drag cursor here to close