Istraga o ubojstvu

Predmet Dragičević odlazi u Tužiteljstvo BiH

Istraga o ubojstvu Davida Dragičevića traje već skoro devet mjeseci.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 12. 2018. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republičko i Okružno javno Tužiteljstvo Banja Luka razmatraju da predmet Dragičević upute Tužiteljstvu BiH, kako bi preispitali nadležnost, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija.

Nakon sastanka koji je održao s glavnim tužiteljem Republičkog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiteljem u Banja Luci Želimirom Lepirom, Tegeltija je rekao da su upoznati sa predmetom, ali da nisu ulazili u detalje.

Rekao je da će predmet predati u Tužiteljstvu BiH kako bi oni preispitali postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta, piše Birn.

Predstavnici Okružnog javnog tužiteljstva Banjaluke je, kako je rekao Tegeltija, iscrpili sve istražne mehanizme i da su se zato odlučili na taj korak.

„Tužiteljestva, kao dio pravosudnog sistema u BiH, moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo političara ili javnosti ili nekog drugog. Samo na taj način mogu svoj posao raditi profesionalno, kako bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni. Mada se nakada čini da postupci traju isuviše dugo, ali su nekada složeni i teški, te treba razumjeti da tužitelji ne mogu da odmah ponude rješenja na tanjuru“, rekao je Tegeltija.

On je ocijenio neprimjernim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Takve izjave ocjenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku, svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija“, rekao je Tegeltija.

Glavni banjalučki tužitelj Želimir Lepir nije želio komentirati ove odluke.

Ifet Feraget odvjetnik obitelji Dragičević rekao je da je loše što se VSTV „pokrenuo“ tek nakon političkih pritisaka što pokazuje da ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

„Preuzimanje predmeta ovisi od toga u kojoj mjeri su postojale okolnosti koje ukazuju na povezanost pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske sa sudionicima, kao i svjesnim propustima u istrazi. Ako Tužiteljstvo BiH potvrdi da postoji nadležnost, to znači da postoji organizirana kriminalna grupa čijim djelovanjem je nanesena šteta BiH. Osim toga, pokazuje i da je Davor od prvog dana bio u pravu“, pojasnio je Feraget.

Dodaje da će takva odluka značiti i potvrdu da su potpuno bile promašene pravne analize pojedinih odvjetnika iz Međunarodnog odvjetničkog tima, jer da ima dovoljno dokaza ne bi se predmet prebacivao u drugu tužiteljstvo.

Istraga o ubojstvu Davida Dragičevića traje već skoro devet mjeseci. Nakon što je banjalučko tužiteljstvo ovaj predmet okarakteriziralo kao kazneno djelo ubojstvo, još uvijek nije podignuta optužnica niti je itko uhićen zbog ubojstva.

TI BiH podnio prijave protiv policajaca zbog 'prekomjerne upotrebe sile'

Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je danas Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci kaznenu prijavu protiv više policijskih službenika zbog, kako su priopćili, prekomjerne upotrebe sile i postojanja osnova sumnje da su pri tome izvršili više kaznenih djela.

''Na snimku koje TI BiH dostavlja uz kaznenu prijavu vidi se da su policijski službenici 25. prosinca 2018. primijenili fizičku silu, između ostalog, i prema građaninu koji je oboren na betonsku podlogu, te da mu u tom trenutku prilazi drugi policijski službenik u redovnoj uniformi i nastavlja ga udarati.

Istovremeno, uz kaznenu prijavu su priloženi i drugi uznemirujući snimci koji dokumentiraju policijsku brutalnost prema građanima koji su se okupili na trgu u znak podrške obitelji Dragičević'', navodi se u priopćenju TI BiH.

Osim toga, kako dodaju, "privedeni aktivisti, novinari i opozicioni političari javno su objavili da su bili maltretirani i ponižavani u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, što je također istaknuto u prijavi".

''TI BiH je predložio da se pri istrazi koriste i nadzorne kamere sa Trga Krajine, kao i da se ispitaju aktivisti i novinari koji su javno svjedočili o policijskoj brutalnosti. U prijavi je opisano na koji su sve način pripadnici MUP RS prekršili zakonske propise dok su primjenjivali silu prema okupljenim građanima, posebno se pozivajući na Pravilnik o upotrebi sile MUP RS koji zabranjuje korištenje fizičke snage i palice prema djeci i starijim osobama, kao i prema građanima koji pružaju pasivni otpor'', navodi se u priopćenju TI BiH.

FOTO: N1 BiH / Pravda za Davida

Podsjećaju da je ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač na konferenciji za medije održanoj 26. prosinca "bez utvrđivanja činjenica", izjavio da nije bilo upotrebe prekomjerne sile, te postavio novinarima pitanje "Je li se netko od tih građana žalio i donio medicinski nalaz da je ozlijeđen?".

Iz TI BiH napominju da se za kaznena  djela za koja se ovdje terete policijski službenici ne zahtijeva da oštećeni imaju nanesene tjelesne ozljede.

''Bez obzira na to da li su oštećeni građani podnijeli službene prijave i dokumentaciju, odgovornost policijskih službenika mora biti utvrđena i po službenoj dužnosti, posebno u situaciji kada građani imaju strah od dalje represije i posljedica'', ističe se u priopćenju.

Podnesen izvještaj protiv osoba koje su napale policajce na banjalučkom trgu

Banjalučka policija dostavila je jučer Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka izvještaj protiv Brane Miloševića (1959.), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i kazneno djelo napad na službenu osobu u vršenju službene dužnosti.

Izvještaj je podnesen i protiv Radeta Šljivića (1977.) također iz Banja Luke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo napad na službenu osobu u vršenju službene dužnosti.

Foto:6yka.com / Pravda za Davida se nastavlja

Prijavljeni su 25. prosinca oko 11.45 sati, na prostoru parka "Petar Kočić“ počinili navedena kaznena djela na štetu policijskih službenika PS Banja Luka-Centar J.M. i P.S..

Postupajući tužitelj donio je naredbu o provođenju istrage te je ispitao osumnjičena lica na okolnosti počinjenog kaznenog djela, priopćeno je iz tog tužiteljstva.

Nakon ispitivanja, osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode, jer nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora predviđeni u Zakonu o kaznenom postupku RS.

Spomenutim izvještajem obuhvaćene su i osobe: T.R., P.P., Z.B. svi iz Banja Luke, K.M. iz Gradiške i “NN” izvršitelji.

Dalji tijek istrage nastavit će se u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku RS.

''Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ocijenio neprimjernim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojima je atakovao na integritet i radno mjesto Okružnog javnog tužiteljstva'', rekao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. 

''Takve izjave ocijenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku, svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija'',  rekao je Tegeltija. 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je jučer da će, ukoliko uskoro ne bude tužiteljske odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na prosvjede pred banjalučko Okružno javno tužiteljstvo. 


Kopirati
Drag cursor here to close