Presuda Saši Savinoviću

Osam godina za ratni zločin u Mostaru

Potvrđena presuda Saši Savinoviću
Vijesti / Crna Kronika | 03. 05. 2018. u 12:52 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Saša Savinović osuđen na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. u Mostaru, piše Birn.

Prema prvostupanjskoj presudi iz listopada 2017. godine, Savinović je, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, od svibnja 1993. do kraja iste godine sudjelovao u progonu čineći ubojstva i prisilno preseljenje civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Savinović i još trojica vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kako stoji u presudi, 15. srpnja 1993. upali su u stan Nade Frenjo i drugi prostor u kome su se nalazile S-1, Hatidža i Elvedina Kajtaz i jedna beba, te ih izveli. Jedna osoba, prema presudi, uspjela se spasiti, a tijela ostalih, među kojima i bebino, nađena su otprilike pola sata kasnije na Bijelom brijegu.

Prema prvostupanjskoj presudi, Savinović je upao i u stan u kojem su živjeli S-2, S-3 i njihova majka. Nasilno ih je iz stana izveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH). Pucajući oko i iznad njih zajedno s drugim vojnicima HVO-a, natjerao ih je da bježe na istočnu stranu grada, dio pod kontrolom ABiH, navodi se u presudi.

Protiv prvostepene presude Suda BiH žalbu je izjavila Obrana optuženog i to zbog povreda kaznenog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o kazneno sankciji, s prijedlogom da Apelacijsko vijeće žalbu usvoji i presudu preinači, na način da optuženog u cjelini ili djelomično oslobodi optužbe, odnosno da mu izrečenu kaznu ublaži.

Tužiteljstvo BiH je dostavilo odgovor na žalbu Obrane, s prijedlogom da Apelacijsko vijeće odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu, što je Apelacijsko vijeće i učinilo.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close