Potvrđena optužnica

Optuženi da su u džep spremili 60.000 KM: Uzimali 3 posto od naplaćenih faktura

Potvrđena optužnica za primanje i davanje mita u predmetu Drnda i drugi
Vijesti / Crna Kronika | 13. 07. 2018. u 15:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu protiv Nermina Drnde, Hajrudina Djedovića i Benjamina Kardaša zbog primanja mita, Almedina Omerhodžića za davanje mita, te Rasima Ljucevića, Amira Bajrovića i Enesa Omerovića za sprečavanje dokazivanja kaznenog djela.

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu optužilo je Drndu, direktora Direkcije za putove Kantona Sarajevo, i njegovog pomoćnika Djedovića da su od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirane na održavanju putova uzimali tri posto od naplaćenih faktura.

''Čineći ove radnje, zajedno su uzeli mito u iznosu većem od 60.000 maraka'', stoji u optužnici.

Drnda je optužen i da je, dok je bio šef tima za implementaciju projekta za otpadne vode u Javnom komunalnom poduzeću “Vodovod i kanalizacija”, zajedno s uposlenikom “Vodovoda” Benjaminom Kardašem uzimao novac od izvođača radova kako bi fakturirao fiktivne radove.

''Ljucević, Bajrović i Omerović su nakon uhićenja Drnde sakrili novac koji potiče od izvršenja kaznenog djela, dok se Omerhodžić tereti da je, kao direktor firme ‘AME’ iz Breze, Djedoviću poklonio tehničku robu u iznosu većem od 4.000 maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje putova ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge, iako je to bio dužan učiniti'', navodi se u optužnici, javio je BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close