Brčko

Poštanske službenice optužene za pronevjere u službi

Gorana Dimić (58), šefica Pošte G. Rahić i Snežana Đurić (45), upravnica Pošte u Brčkom, optužene su da su novac od uplata za poštanske usluge zadržavale za sebe pribavivši tako sebi protupravnu imovinsku korist.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 09. 2019. u 20:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvije poštanske službenice u Brčkom zbog sumnje da su prisvajanjem novca povjerenog u službi počinile kaznena djela pronevjere, doznaje se u srijedu iz tog tužiteljstva.

Gorana Dimić (58), šefica Pošte G. Rahić i Snežana Đurić (45), upravnica Pošte u Brčkom, optužene su da su novac od uplata za poštanske usluge zadržavale za sebe pribavivši tako sebi protupravnu imovinsku korist.

''Optuženoj Dimić stavlja se na teret da je kao šefica pošte u G. Rahiću, pri JP BH Pošta, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu više od 300 pojedinačnih uplata fizičkih osoba za komunalne i slične usluge.

Ona je potvrde o plaćanju ovjeravala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac u ukupnom iznosu od 16.860,86 maraka zadržala za sebe'', navodi se u optužnici.

Za ovaj iznos optužena je oštetila JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, koje je nadoknadilo kompletnu štetu oštećenim korisnicima usluga.

S druge strane, Đurić je zasebno optužena da je obavljajući poslove upravnika Pošte Brčko Š, pri Produzeću za poštanski saobraćaj RS-a, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu poštanskih usluga, kao i sredstva banke u vidu depozita, te sredstava glavne blagajne Western Uniona. Ona se tereti da je na ovaj način za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.617,51 maraka za koji je oštetila Preduzeće za poštanski promet RS-a A.D. Banja Luka.

S tim u vezi, protiv Dimić je podignuta optužnica za kazneno djelo pronevjere iz članka 378 stav (3) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina, uz prijedlog za oduzimanje protupravne imovinske koristi.

Đurić je, pak, optužena za kazneno djelo iz stava (1) ovog članka za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close