5,1

Posljedice potresa: Pucali zidovi, rušili se krovovi

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 11. 2019. u 16:57 Bljesak.info
Zemljotres u Travniku - Novembar 2019. godine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potres koji je u poslijepodnevnim satima pogodio područje centralne Bosne i Hercegovine s epicentrom na planini Vlašić uznemirio je građane koji su istrčali na ulice iz svojih kuća, a zabilježene su i materijalne štete na objektima.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite za N1 je kazao da nije bilo evakuacija zbog zemljotresa koji je u poslijepodnevnim satima pogodio centralni dio BiH. Solak je potvrdio da prema informacijama kojima raspolaže on i njegove kolege - nije bilo ni ozlijeđenih osoba.

"Konstantno samo na vezi sa kolegama iz SBK i stanovništvom. Kada se zemljotres dogodio bilo je nelagodno biti u tim sredinama, dobro se to treslo. Nema razloga za panikom i brigom", izjavio je.

Zemljotresi su prirodna pojava koja se ne može spriječiti ili zaustaviti, rekao je.

"Nema značajnijih šteta. Par cigli i crijepova je palo sa starijih objekata. Kolege su na terenu, pregledavaju da nema neke potrebe za pomoći u nekim objektima", rekao je Solak za N1.

"Ono što mogu potvrditi - nema povrijeđenih, Nema evakuacija iako se dobro zatreslo. Ljudi su izašli na ulice. Možda najjači potres ove godine i proteklih nekoliko godina", naveo je.

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine.

Podsjetimo, zemljotres jačine 5,1 stupnjeva po Richteru potresao je centralno područje BiH, a osjetio se i u okolini glavnog grada Bosne i Hercegovine.   

Pomjeranje tla je registrirano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije 14 kilometara od Turbeta, u centralnoj BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close